Celstraffen tot bijna zes jaar voor afpersen voormalig No Surrender-lid

Het slachtoffer was een voormalig lid, die met een ‘bad standing’ uit de motorclub was gezet.

Foto Bas Czerwinski/ANP

Vier mannen en een vrouw krijgen celstraffen tussen de vier en bijna zes jaar voor het afpersen van een voormalig lid van motorclub No Surrender. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland dinsdag bepaald.

Het slachtoffer, die eerder met een ‘bad standing’ (oneervol ontslag) uit de motorclub werd gezet, werd in november 2016 door een groep bendeleden „fors mishandeld”. Daarna heeft zijn zoon losgeld voor hem moeten betalen, „vermoedelijk in de vorm van een grote hoeveelheid hennep”. Het slachtoffer uit Eelde (Drenthe) werd later in de nacht in zijn ondergoed in een bos bij Glimmen vrijgelaten.

De omgang met ex-leden met een bad standing leidt vaker tot rechtszaken. Ook Satudarahs slaan ex-leden in elkaar, stelde het OM begin 2018

Een van de verdachten werd ook veroordeeld voor afpersing van een ander voormalig No Surrender-lid. Dit slachtoffer werd bedreigd en moest ook geld afstaan. Het No Surrender-lid die voor zijn rol bij twee afpersingen werd veroordeeld kreeg de zwaarste straf.

De rechtbank legde naast de „forse gevangenisstraf”, die past bij „dit soort gewelddadige afpersingen”, ook contactverboden op. Het slachtoffer uit Eelde krijgt daarnaast een schadevergoeding van 10.000 euro. Twee andere verdachten werden vrijgesproken: de rechtbank achtte niet bewezen dat zij bij de afpersingen betrokken waren.