Blokker verkoopt Marskramer en drie andere winkelketens

Blokker Holding stoot naast Marskramer ook Prima, Novy en Toys2Play af. De huidige eigenaar van AKO en The Read Shop neemt de vier ketens over.

Marskramer heeft sinds enkele jaren geen eigen winkels meer, maar werkt via franchisenemers die 44 winkels beheren.
Marskramer heeft sinds enkele jaren geen eigen winkels meer, maar werkt via franchisenemers die 44 winkels beheren. Foto Lex van Lieshout/ANP

Blokker Holding, eigenaar van Blokker en Big Bazar, heeft groothandelorganisatie De Marskramer verkocht. Onder De Marskramer vallen de ketens Marskramer, Prima, Novy en Toys2Play. De verkoop werd dinsdag bekendgemaakt door Blokker Holding.

De koper van de vier ketens is Audax Groep. Dat bedrijf bezit onder andere AKO en The Read Shop en geeft bladen als Vriendin, Party en HP/De Tijd uit. De groep neemt zo’n negentig winkels over: 44 van huishoudketen Marskramer en 48 van Prima, Novy en Toys2Play.

Speelgoed en huishoudelijke producten

Audax Groep zegt met de overname zijn positie „op het gebied van logistiek, distributie en inkoopkracht” te verbeteren. Ook gaat het bedrijf mogelijk speelgoed en huishoudelijke producten uit de overgekochte ketens verkopen in zijn huidige vestigingen. Dat zijn er in totaal zo’n zevenhonderd, die naast AKO en The Read Shop ook bijvoorbeeld van Vivánt en Tabaronde zijn.

Lees ook dit profiel van Blokker-topman Michiel Witteveen: Retailman en investeerder die graag in de luwte blijft

Blokker Holding zegt in een reactie zich volledig te willen richten op de ketens die het behoudt: Blokker en kortingswinkel Big Bazar. Het voormalige familiebedrijf Blokker, dat begin deze maand werd overgenomen door interim-baas Michiel Witteveen, stootte onlangs ook andere dochterondernemingen af, waaronder Intertoys, Maxi Toys en Xenos.