Ajax wint overtuigend van Vitesse: 4-2

Dusan Tadic schoot twee strafschoppen binnen. Koploper Ajax is door de winst weer een stapje dichter bij de eerste landstitel sinds 2013-2014.

Ajacied Dusan Tadic in duel met Vitesse-speler Bero. Tadic schoot twee strafschoppen binnen.
Ajacied Dusan Tadic in duel met Vitesse-speler Bero. Tadic schoot twee strafschoppen binnen. Foto Olaf Kraak via ANP

Koploper Ajax heeft dinsdag overtuigend gewonnen van subtopper Vitesse. In de Johan Cruijff Arena werd het 4-2 voor de Amsterdammers, die een stapje dichterbij hun eerste landstitel zijn sinds 2014.

In de 40ste minuut was het Hakim Ziyech die de score opende na een lange diepe bal op Dusan Tadic. Die gaf met een stift voor van rechts, waarop Ziyech bij zijn tegenstander wegdraaide en van dichtbij intikte.

Na rust scoorde Ajax opnieuw. Vitessenaar Mohamed Dauda trok Ajax-verdediger Matthijs de Ligt naar de grond. Ajax kreeg een strafschop, die Tadic binnenschoot. Drie minuten later scoorde De Ligt zelf met een kopbal uit een hoekschop: 3-0.

Opnieuw penalty

Vitesse wist nog dichterbij te komen, met een goal in de 66ste minuut van Navarone Foor, maar na een overtreding op Jurgen Ekkelenkamp vergrootte Tadic - opnieuw uit een strafschop - de voorsprong weer.

Het werd uiteindelijk nog 4-2 door een doelpunt van Vitessenaar Oussama Darfalou in de 81ste minuut, die van dichtbij binnen kopte na een hoge voorzet van rechts van Tim Matavz.

Ajax moet nog twee wedstrijden spelen, tegen FC Utrecht en de Graafschap. Als de Amsterdammers beide wedstrijden winnen, zijn ze zo goed als zeker kampioen. PSV kan nog op een gelijk puntenaantal komen, maar het doelsaldo van de Eindhovenaren is beduidend minder. PSV speelt donderdag uit bij Willem II en neemt het verder nog op tegen AZ en Heracles Almelo.