Aantal megastallen met ruim 75 procent toegenomen

Vooral het aantal grote melkkoestallen is sinds 2010 flink toegenomen. In totaal leven in Nederland 75 miljoen dieren in een megastal.

Vooral in de melksector worden veel megastallen gebruikt.
Vooral in de melksector worden veel megastallen gebruikt. Foto Koen Suyk/ANP

Het aantal megastallen is de afgelopen jaren met 76 procent toegenomen. Dat meldt Wakker Dier dinsdag op basis van cijfers van Wageningen University & Research (WUR). In 2010 telde Nederland 456 van deze stallen, in 2017 was dat 801. Vooral het aantal grote melkkoestallen is flink toegenomen.

Het begrip megastal is niet vastomlijnd. Wakker Dier spreekt van een megastal als de stal drie keer groter is dan wat „gangbaar” is. Dat wil zeggen dat een boer een megastal heeft als hij op één locatie meer dan 7.500 vleesvarkens, 1.200 moedervarkens, 120.000 legkippen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten houdt.

Volgens Wakker Dier is de reden voor de groei „puur economisch”. Doordat consumenten zo min mogelijk willen betalen voor vlees en andere dierlijke producten, bestaat er grote prijsdruk in de veehouderij. „Er moet meer geproduceerd worden voor minder geld”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier bij het Radio 1 Journaal. „Boeren zien dan vaak maar een uitweg: schaalvergroting.”

Lees ook dit Twistgesprek tussen Anne Hilhorst van Wakker Dier en WUR-onderzoeksdirecteur Martin Scholten.

439 megastallen in melksector

De melksector heeft het grootste aantal megastallen. In 2010 telde Nederland 197 melkkoemegastallen, in 2017 waren het er 439. Kalveren die gebruikt worden voor de vleesproductie, worden het minst vaak in megastallen gehouden. In totaal worden in Nederland zo’n 75 miljoen dieren in een dergelijke stal gehouden, de meeste in Noord-Brabant.

Wakker Dier pleit voor een verbod op megastallen. Volgens de dierenrechtenorganisatie zijn dieren de dupe van „schaalvergroting en industrialisatie van de veehouderij”. Dieren zouden onder meer te weinig kunnen bewegen en niet voldoende daglicht kunnen zien. Ook maakt Wakker Dier zich zorgen over de impact van branden in megastallen. De WUR heeft op verzoek van Wakker Dier onderzocht hoeveel megastallen er in Nederland zijn.