Zeventien doden door aardverschuiving in Colombia

Veertien mensen worden nog vermist in de buurt van de Colombiaanse plaats Rosas, in het zuidwesten van het land, dat werd geteisterd door hevige regenval.

Hulpverleners en militairen zijn bezig met bergingswerkzaamheden en zoeken naar overlevenden in de plaats Rosas, die zondag werd getroffen door een modderstroom.
Hulpverleners en militairen zijn bezig met bergingswerkzaamheden en zoeken naar overlevenden in de plaats Rosas, die zondag werd getroffen door een modderstroom. Foto Ernesto Guzman/EPA

Door aardverschuivingen zijn zondag in de buurt van de Colombiaanse plaats Rosas, in het zuidwesten van het land, zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Ook zijn er vijf mensen gewond geraakt. Mogelijk loopt het dodental nog verder op, veertien mensen worden nog vermist. Er wordt nog naar overlevenden gezocht, melden internationale persbureaus.

Het departement Cauca, waar Rosas onderdeel van is, werd de afgelopen tijd geteisterd door hevige regenval waardoor een sterke modderstroom op gang is gekomen. Zeker acht huizen zijn bedolven onder de modder. Hulpdiensten en bewoners van Rosas, dat ruim 11.000 inwoners telt, proberen de huizen uit te graven. Daarnaast is het leger ingezet om te helpen bij de bergingswerkzaamheden.

De Via Panamericana, die de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito verbindt met de Colombiaanse stad Cali, is ter plaatse afgesloten. De president van het land Iván Duque is naar Rosas afgereisd, waar hij de bevolking heeft toegesproken en zijn medeleven heeft betuigd aan de families van de slachtoffers. Ook heeft hij extra hulp voor de regio toegezegd.

Aardverschuivingen komen veel voor in het bergachtige Colombia. Vooral tijdens het regenseizoen op ontboste heuvels aan de voet van de Andes. Daarnaast worden de veiligheidsvoorschriften voor de bouw van huizen ook niet altijd nageleefd, wat gevaren met zich meebrengt. In 2017 vond er een grote ramp plaats, waarbij meer dan driehonderd mensen omkwamen als gevolg van aardverschuivingen.