Recensie

Recensie Theater

Vooral zingend toont Kiki Schippers haar talenten

Cabaret In haar nieuwe programma Waar laat Kiki Schippers weer rake liedjes horen, zoals een verrassend originele over de liefde. Maar haar conferences roepen niet meer dan binnenpretjes. op.

Kiki Schippers in haar nieuwe programma Waar.
Kiki Schippers in haar nieuwe programma Waar. Foto Jaap Reedijk

De eerste grapjes die Kiki Schippers in haar nieuwe programma Waar maakt, vallen plat op hun neus. Erg sterk zijn ze dan ook niet – en razend actueel evenmin. Ze gaan bijvoorbeeld over kwesties die alweer lang geleden lijken: het kinderpardon en de verkiezingen voor de Provinciale Staten. En bovendien worden ze nogal aarzelend te berde gebracht, alsof de cabaretière zelf ook wel weet dat dit haar sterkste kant niet is.

Waar is Kiki Schippers’ tweede solovoorstelling. Intussen won ze twee jaar geleden een welverdiende Annie M.G. Schmidtprijs voor haar vluchtelingenlied Er spoelen mensen aan.

Lees een interview met Kiki Schippers: ‘Ik ben nu eenmaal druk, chaotisch en eigenwijs’

Ook in haar solodebuut Wie Kijkt? (2015) viel ze vooral op met haar liedjes. Die variëren van teer tot ruig, van cabaretesk tot ontroerend – altijd zorgvuldig geformuleerd en welluidend gezongen. Ook nu weer. Zo zingt ze in verrassend originele bewoordingen over de liefde, maar ook over de verwarrende veelheid aan vaktermen die het lezen van het boek Singing in the brain van hersenenkenner Erik Scherder nogal bemoeilijken.

„Ik wil u alleen maar aangenaam bezig houden met wat liedjes,” zegt Kiki Schippers als haar bleke openingsgrapjes voorbij zijn. Des te merkwaardiger is het zodoende dat ze ditmaal veel meer praat dan zingt. De liedjes spelen in dit programma een kleinere rol dan de verhalen die ze vertelt. Al weet ze in die verhalen af en toe wel aanleiding te tot geven tot binnenpretjes. Zoals in haar relaas over de luxe-problemen in de Woerdense ‘probeemwijk’ waar ze haar jeugdjaren doorbracht, en in een slimme woordenstrijd over populisme en elite.

Maar daar staan ook enkele kabbelconferences tegenover, waarin Kiki Schippers wel demonstreert hoe getalenteerd ze is, maar nog niet precies lijkt te weten wat ze met al die talenten zal doen.