Vluggelen met de Poaskearls

Foto Kees van de Veen

Het Twentse Ootmarsum heeft een eigen paastraditie: vluggelen, Of, in het Twents: vlöggeln. De ‘Poaskearls’, acht katholieke, vrijgezelle mannen, lopen in een sliert met inwoners, hand in hand door het stadje. Ze lopen dwars door huizen en cafés, en zingen afwisselend twee paasliederen, ‘Christus is opgestanden’ en ‘Allelujah, den blijden toon’. De tocht eindigt op het marktplein, waar een sigaar wordt aangestoken, en kinderen driemaal omhoog worden gehouden, terwijl men driemaal ‘hoera’ schreeuwt. Tubantia schreef: „De tijd heeft zijn werk gedaan, de overlevering heeft het raadsel intact gelaten, en omdat er – heel slim – in den beginne niets is opgeschreven, valt niet te achterhalen wat in hemelsnaam de idee is achter de poaskearls van Ootmarsum.” Foto Kees van de Veen