Vijf Algerijnse miljardairs gearresteerd vanwege corruptie

Het gaat om zowel voor- als tegenstanders van de onlangs afgezette president Abdelaziz Bouteflika.

Betogers in de Algerijnse hoofdstad Algiers eisen het vertrek van de elite en meer democratie.
Betogers in de Algerijnse hoofdstad Algiers eisen het vertrek van de elite en meer democratie. Foto Ramzi Boudina/Reuters

Vijf Algerijnse miljardairs zijn gearresteerd op verdenking van corruptie. Dat meldt de Algerijnse staatstelevisie maandag volgens persbureau Reuters. Het gaat om zowel voor- als tegenstanders van de onlangs afgezette president Abdelaziz Bouteflika.

Onder de voorstanders zijn vier broers uit de ondernemersfamilie Kouninef, zoons van een jeugdvriend van Bouteflika. De vijfde man die is gearresteerd is Issad Rebrab, eigenaar van het bedrijf Cevital. Hij is de rijkste man van het Noord-Afrikaanse land en steunt de protesten in Algerije al vanaf het begin op 22 februari. In maart liep hij zelf nog mee bij een demonstratie tegen de 82-jarige oud-president Bouteflika, die begin deze maand is afgetreden onder druk van de bevolking en het leger.

Lees ook: Het leger brengt nog geen democratie

Bouteflika, die in totaal twintig jaar aan de macht was, had in 2013 een beroerte gekregen en liet zich nog zelden in het openbaar zien. Toen bekend werd dat hij zich opnieuw verkiesbaar wilden stellen voor een vijfde termijn, gingen tienduizenden Algerijnen de straat op. Eind maart begon het leger met een grondwettelijk proces om de president af te zetten.

Vertrek elite

Nu Bouteflika is afgetreden, treedt de legerleider en senaatvoorzitter Abdelkader Bensalah tijdelijk op als staatshoofd, totdat een nieuwe president is gekozen. De betogers nemen daar echter geen genoegen mee. Zij eisen dat ook Bensalah opstapt en willen een heel nieuw politiek systeem met meer democratie. De betogers eisen vanaf het begin van de protesten het vertrek van Le pouvoir (de macht) in het land dat zo’n 42 miljoen inwoners telt. Ze willen af van de elite van politici, zakenlieden en hoge militairen die zichzelf verrijken ten koste van het volk.

De miljardairs die tijdens Pasen zijn gearresteerd horen bij ‘de macht’, maar het zijn uiteenlopende figuren. Rebrab, die juist bekendstaat om zijn kritiek op het voormalige regime, is de eigenaar van het conglomeraat Cevital dat onder meer een van de grootste suikerraffinaderijen ter wereld heeft. Ook is hij eigenaar van de Franstalige Algerijnse oppositiekrant Liberté. In 2016 probeerde hij een van ‘s lands grootste mediabedrijven El Khabar te kopen, maar het regime stak daar destijds een stokje voor.

Een van de gebroeders Kouninef, Rédha, is een miljardair die zich in het verleden - in tegenstelling tot Rebrab - juist als donateur heeft ingespannen voor de herverkiezing van Bouteflika.