Verdachten dood journalist Noord-Ierland vrijgelaten

De mannen van 18 en 19 jaar worden niet verder vervolgd. De politie zoekt nog naar de dader.

Bloemen in Londonderry om de 29-jarige journalist Lyra McKee te herdenken.
Bloemen in Londonderry om de 29-jarige journalist Lyra McKee te herdenken. Foto Paul Faith/AFP

De twee mannen die zaterdagochtend door de Noord-Ierse politie waren aangehouden in verband met de dood van de 29-jarige journalist Lyra McKee, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de politie maandag. De mannen van 18 en 19 jaar worden niet verder vervolgd.

McKee werd donderdagavond doodgeschoten tijdens rellen in de stad Londonderry in Noord-Ierland. Ze stond in de buurt van een politiewagen die onder vuur werd genomen. Haar dood wordt beschouwd als „een terroristisch incident”.

Afsplitsing IRA

De politie vermoedt dat een afsplitsing van IRA, het Ierse Republikeinse Leger, achter het geweld zit maar heeft geen verdachten meer in hechtenis. De politie roept mensen met filmmateriaal van de rellen op zich te melden. In een verklaring schrijft de politie: „Wij hebben veel steun van de gemeenschap ontvangen maar wij moeten deze steun omzetten in tastbaar bewijsmateriaal dat ons in staat stelt om Lyras moordenaars voor de rechter te brengen.”

Donderdagavond ontstonden rellen in de wijk Creggan in Londonderry na een politie-inval in een woning. De politie werd volgens getuigen bekogeld met „vuurwerkbommen, stenen en flessen” en beschoten. Het is al enige tijd onrustig in de stad. In januari ontplofte een autobom bij de rechtbank in het centrum van Londonderry. De politie gaat ervan uit dat diezelfde afsplitsing van de IRA, de New IRA, achter de mislukte aanslag zit. De stad wordt door protestanten Londonderry genoemd en door katholieken Derry.

McKlee schreef veel over het geweld in Noord-Ierland. Haar dood zorgde voor geschokte reacties onder politici. Zo noemde premier Theresa May donderdag de aanval „schokkend en compleet zinloos”. Ze zei: „Degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld van gisteravond hebben Noord-Ierland niets te bieden.”