Trumpblog

Trump: ‘We trekken ons terug uit Wapenhandelsverdrag’

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Trump: 'We trekken ons terug uit Wapenhandelsverdrag'

Als het aan president Donald Trump ligt, trekken de Verenigde Staten zich terug uit het VN-Wapenhandelsverdrag (de Arms Trade Treaty, ATT). Dat heeft hij vrijdagavond gezegd in een toespraak tijdens de jaarvergadering van de Amerikaanse vuurwapenlobby NRA (National Rifle Association) in Indianapolis.

Trumps voorganger Barack Obama zette in 2013 zijn handtekening onder het verdrag dat de internationale handel in conventionele wapens aan banden legt. Zo wordt de productie van sommige wapens - zoals clustermunitie - beperkt en moeten landen die wapens verkopen, die handel transparant reguleren. Overheden die zich aan het verdrag committeren, proberen te voorkomen dat wapens en wapensystemen in handen van mensenrechtenschenders komen.

Volgens de NRA beperkt het akkoord ook de nationale verkoop in de VS - een bewering die de administratie van Obama weerlegde. Overigens moest het akkoord nog worden geratificeerd door de Amerikaanse Senaat alvorens dat land officieel zou toetreden tot het verdrag. Trump heeft nu dus beloofd dat proces terug te keren.

De aankondiging - er deden al geruchten de ronde - leidde direct tot kritiek van mensenrechtenorganisaties.Trumps belissing om toch niet toe te treden tot het ATT volgt op vergelijkbare besluiten om de VS terug te trekken uit internationale verdragen, zoals de Iran-deal.

Trump spreekt tijdens de jaarvergadering van de NRA

President Trump signs order to stop U.N. Arms Trade Treaty Ratification Process: "Under my administration we will never surrender American sovereignty to anyone. We will never allow foreign bureaucrats to trample on your Second Amendment freedom." pic.twitter.com/6TvJryoO00

— CSPAN (@cspan) April 26, 2019

Trump ontkent betalingen aan Noord-Korea voor zorg Warmbier

President Trump heeft vrijdag ontkend Noord-Korea te hebben betaald voor de zorg van de Amerikaanse gevangene Otto Warmbier. Donderdag meldde The Washington Post dat de Noord-Koreanen 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) in rekening hadden gebracht bij de VS.

Student Otto Warmbier werd in januari 2016 opgepakt tijdens een reis naar Noord-Korea, omdat hij een propagandaposter had gestolen op een plek waar hij als buitenstaander niet had mogen komen. Warmbier werd in een showproces veroordeeld tot vijftien jaar zware arbeid, maar belandde kort na de uitspraak in het ziekenhuis.

Hierop volgde een lang proces om Warmbier weg te krijgen uit Noord-Korea. Na anderhalf jaar gevangenschap mocht de student eindelijk terugkeren naar de Verenigde Staten. Toen verkeerde hij om onduidelijke redenen in comateuze staat. Vermoed wordt dat hij al een jaar buiten bewustzijn was. Enkele dagen na thuiskomst overleed hij op 22-jarige leeftijd.

Het Witte Huis wilde tot dusver niet reageren op de berichtgeving van The Washington Post. Trump ontkende voor de publicatie van The Washington Post ook al dat zijn regering heeft betaald om Amerikaanse „gijzelaars” uit Noord-Korea te krijgen.

Warmbier tijdens zijn schijnproces in Noord-Korea. Foto KCNA/EPA

'Noord-Korea bracht 2 miljoen dollar in rekening voor zorg Warmbier'

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) in rekening gebracht voor de zorg van de Amerikaanse gevangene Otto Warmbier. Dat schrijft The Washington Post donderdag op basis van twee anonieme bronnen. De Amerikaanse student werd tijdens een reis naar Noord-Korea opgepakt en in 2017 in een coma teruggevlogen. Kort na thuiskomst overleed hij.

President Trump zou een Amerikaanse functionaris hebben opgedragen om een overeenkomst te ondertekenen die stelde dat Warmbier vrij zou komen zolang Washington de ziektekosten zou betalen. De rekening werd doorverwezen naar het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het is niet duidelijk of de 2 miljoen dollar daadwerkelijk betaald is.

Lees ook: Wat gebeurde met Otto Warmbier, Amerikaan gevangen in Noord-Korea?

Het Witte Huis wil volgens de Post niet reageren. Trump heeft altijd volgehouden dat zijn regering „niks” heeft betaald om Amerikaanse „gijzelaars” uit Noord-Korea te krijgen.

Warmbier was 21 toen hij werd opgepakt omdat hij een propagandaposter van een hotel in Pyongyang probeerde mee te nemen. In maart 2016 werd hij veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. De nacht van zijn veroordeling belandde hij om onduidelijke redenen in een coma.

De slechte staat van Warmbier werd pas duidelijk toen vijftien maanden later onderhandelingen begonnen om hem naar huis te krijgen. De familie van de student zegt tegen The Washington Post niets af te hebben geweten van de zorgrekening.

IRS draagt belastingaangiften Trump niet over aan Huis

De belastingaangiften van president Trump zijn dinsdagavond niet overgedragen aan het Huis van Afgevaardigen, ondanks een deadline die om 23.00 uur (Nederlandse tijd) afliep. De Democratische afgevaardigde Richard Neal had de Amerikaanse belastingdienst IRS eerder deze maand gevraagd om Trumps aangiften. De president liet toen al weten „niet geneigd” te zijn de stukken vrij te geven.

Naar verwachting leidt de weigering van Trump tot een jarenlange juridische strijd met de Democraten in het Huis, die uiteindelijk beslecht zal worden door de hoogste rechter van het land, het Hooggerechtshof. Trump is de eerste president sinds Jimmy Carter (1977-1981) die de aangiften van tijdens zijn presidentschap en de periode daarvoor niet vrijgeeft.

De Democraten willen Trumps aangiften over de periode 2013-2018 inzien om te bepalen of de president zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Trump wil niet dat de aangiften openbaar worden.

Trump oefende eerst druk uit op de IRS door te zeggen dat zijn gegevens niet gepubliceerd mogen worden, omdat die nog gecontroleerd zouden worden door de fiscus. Er is echter geen wet die het onmogelijk maakt om belastingaangiften te openbaren terwijl ze ‘onder audit’ zijn. Vorige week verzocht Trumps advocaat het ministerie van Financiën, waar de IRS onder valt, dwingend niet aan het verzoek van het Huis mee te werken.

Trump bezoekt Britse koningin Elizabeth tijdens staatsbezoek in juni

De Amerikaanse president Donald Trump brengt samen met zijn vrouw Melania in juni een driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Hij zal hierbij een bezoek brengen aan koningin Elizabeth in Buckingham Palace. Dat maakte het Britse Koninklijk Huis dinsdag bekend.

Twitter avatar RoyalFamily The Royal Family The President of The United States of America, President Donald J. Trump, accompanied by Mrs Melania Trump, has accepted an invitation from Her Majesty The Queen to pay a State Visit to the UK. https://t.co/e3ANW9bUKa

Trump is de derde Amerikaanse president die tijdens een staatsbezoek wordt onthaald op Buckingham Palace door de koningin. Tot nu toe mochten alleen George W. Bush en Barack Obama bij de koningin op bezoek.

Vorig jaar bracht Trump ook een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk maar ging hij niet langs op Buckingham Palace. Zijn komst zorgde toen voor protest in het Verenigd Koninkrijk. Trump had in november 2017 antimoslimvideo’s van de leider van het extreem-rechtse Britain First geretweet. Dit kwam hem op veel kritiek te staan. Zo liet de burgemeester van Londen Sadiq Khan weten dat Trump niet gewenst was in de hoofdstad. Premier Theresa May noemde zijn retweets „fout”. Ook ondertekenden bijna 1,9 miljoen Britten een petitie waarin werd gevraagd Trump niet te ontvangen met een officieel staatsbezoek.

Lees terug: Trump zorgt voor nodige ongemak bij Britse gastvrouw

Voormalig advocaat Witte Huis Don McGahn gedagvaard

Don McGahn, een voormalige advocaat van het Witte Huis, is maandag opgeroepen als getuige voor de justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In het onderzoek van het Huis naar mogelijke belemmering van de rechtsgang door president Donald Trump zou hij de belangrijkste getuige kunnen zijn.

Trump zou op 17 juni 2017, twee maanden na de aanstelling van speciaal aanklager Robert Mueller, met juridisch adviseur McGahn hebben gebeld en hem hebben opgedragen speciaal aanklager Robert Mueller weg te sturen. McGahn deed dat echter niet. Tegenover de pers ontkende McGahn het voorval niet. De oud-adviseur van het Witte Huis werkte later uitvoerig mee met het onderzoek van Mueller naar de beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 door Rusland.

In Muellers 448 pagina's tellende rapport, dat vorige week werd vrijgegeven, wordt McGahn 157 keer genoemd, meer dan alle andere getuigen. Delen van het Mueller-rapport zijn door minister van Justitie William Barr weggelakt. De Democraten willen dat het volledige rapport wordt vrijgegeven.

Lees ook: Mueller: Trump wilde onderzoek steeds blokkeren

Minister Barr schreef eerder onder meer dat Mueller niet heeft kunnen vaststellen dat Trump de rechtsgang heeft belemmerd. De Democratische voorzitter van de justitiecommissie van het Huis, Jerry Nadler, stelt dat „het rapport, zelfs in geredigeerde vorm, substantieel bewijs schetst dat president Trump betrokken was bij obstructie en andere misstanden”. De justitiecommissie van het Huis kan een afzettingsprocedure in gang zetten, al is daar momenteel niet genoeg steun voor.

Na bijna twee jaar onderzoek concludeerde speciaal aanklager Mueller in zijn verslag dat er geen sprake was van samenzwering tussen Trump en Rusland. Wel concludeerde hij dat Trump en zijn campagneteam probeerden grip te krijgen op het Rusland-onderzoek. Hij zag daarbij verschillende aanwijzingen voor belemmering van de rechtsgang.

VS willen olie-export van Iran naar nul brengen

De Verenigde Staten willen ontheffingen van sancties voor bepaalde landen die nog olie importeren uit Iran, niet verlengen. Daarmee hoopt president Trump de druk op Teheran verder op te voeren. „Ons doel is om ervoor te zorgen dat landen volledig stoppen met het importeren van Iraanse olie”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag.

Teheran dreigt volgens Iraanse media als represaille van Straat van Hormuz aan het einde van de Perzische Golf te blokkeren. Dat is een belangrijke zeeroute voor olietankers.

Momenteel kunnen Japan, Zuid-Korea, Turkije, China en India nog handelen met Iran zonder gevolgen uit Washington. 2 mei lopen deze ontheffingen af, en Trump is niet van plan ze te verlengen. De landen zouden lang genoeg hebben gehad om over te stappen op olie uit andere landen of alternatieve energiebronnen.

Lees ook: Nieuwe oliesancties VS zijn risico voor Iran én voor de wereldeconomie

Einde nucleaire deal

Het Witte Huis stelde in november nieuwe sancties in gericht tegen de Iraanse oliesector, een cruciale inkomstenbron voor de Islamitische Volksrepubliek. Eerder had Washington al eenzijdig een einde gemaakt aan een internationale nucleaire deal met Teheran, ook al hield Iran zich volgens waarnemers wel aan de afspraken. Acht landen kregen ontheffingen, Italië, Griekenland en Taiwan zijn inmiddels al gestopt met het importeren van Iraanse olie.

Turkije - een belangrijke NAVO-bondgenoot van de VS - zegt echter dat de import uit Iran cruciaal is voor zijn economie. Trump zei maandag dat OPEC-landen zoals Saoedi-Arabië makkelijk het gat van de Iraanse olieproductie kunnen opvullen.

Saudi Arabia and others in OPEC will more than make up the Oil Flow difference in our now Full Sanctions on Iranian Oil. Iran is being given VERY BAD advice by @JohnKerry and people who helped him lead the U.S. into the very bad Iran Nuclear Deal. Big violation of Logan Act?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 22, 2019