Oud-Nissan-topman Ghosn opnieuw aangeklaagd in Japan

De voormalige topman van Renault-Nissan-Mitsubishi wordt ditmaal aangeklaagd voor ernstig misbruik van vertrouwen. Zijn advocaat vraagt om vrijlating op borgtocht.

Advocaat Junichiro Hironaka loopt langs een scherm waar Carlos Ghosn op te zien is tijdens een persconferentie.
Advocaat Junichiro Hironaka loopt langs een scherm waar Carlos Ghosn op te zien is tijdens een persconferentie. Foto Franck Robichon/EPA

De voormalige topman van autofabrikant Nissan, Carlos Ghosn, is maandag in Japan opnieuw aangeklaagd. De 65-jarige Braziliaan werd begin deze maand gearresteerd, nadat hij eerder op borgtocht was vrijgelaten. Deze maandag zou hij voor de tweede keer op borgtocht vrijkomen, maar door de nieuwe aanklacht kan justitie hem langer vasthouden. De advocaat van Ghosn heeft maandag een nieuw verzoek voor vrijlating ingediend. Dat melden internationale persbureaus.

De ontslagen topman van de auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi wordt nu voor de vierde keer aangeklaagd door justitie in Tokyo, ditmaal voor ernstig misbruik van vertrouwen. Justitie heeft in een verklaring gezegd te verwachten dat alle vier de aanklachten bewezen worden. Ghosn wordt verdacht van zelfverrijking met geld van het autobedrijf.

Via een dochterbedrijf van Nissan zou de Braziliaan, die opgroeide in Libanon en Frankrijk, een betaling van 5 miljoen dollar hebben gedaan aan een partij in het buitenland. Het geld zou bestemd zijn geweest voor een autodealer in Oman, maar een deel zou hij naar een eigen investeringsmaatschappij hebben doorgesluisd en hebben gebruikt voor zijn privéjacht. Volgens zijn verdediging had de aankoop van die jacht niets met Nissan te maken.

108 dagen voorarrest

In november werd Ghosn voor het eerst gearresteerd voor fraude en andere financiële wandaden. Zo zou hij ook inkomsten hebben verzwegen in officiële stukken voor de Japanse beurs. Hij werd in totaal 108 dagen in voorarrest gehouden, maar werd op 6 maart vrijgelaten na betaling van een borgtocht van omgerekend bijna 8 miljoen euro. Wel werden er sterke voorwaarden aan zijn vrijlating gesteld. Zo mocht hij geen internet gebruiken en het land niet verlaten. Ook stond hij onder constant toezicht en stonden er camera’s op zijn voordeur gericht.

Zelf ontkent Ghosn alle aanklachten tegen hem. Hij zegt het slachtoffer te zijn geworden van een „coup binnen de bestuurskamer”. Volgens de voormalige topman is er binnen Nissan een „vies spelletje” gespeeld om hem kwijt te raken en probeert justitie hem de mond te snoeren. Hij noemde zijn aanhouding eerder „belachelijk en willekeurig”.

Ghosn lukte het in 1999 om een samenwerkingsverband tussen Nissan, Renault en Mitsubishi tot stand te brengen. In 2005 werd hij bestuursvoorzitter bij Renault-Nissan en later ook bij Mitsubishi. Inmiddels is hij al zijn functies kwijt.