Lichamen drie ervaren alpinisten gevonden in Canadese Rockies

De drie alpinisten hoorden bij de absolute wereldtop. Onderweg naar de top van de berg Howse Peak zijn zij onder een lawine terecht gekomen.

De berg Howse Peak in de Canadese Rocky Mountains.
De berg Howse Peak in de Canadese Rocky Mountains. Foto Wikimedia Commons

In het Canadese deel van de Rocky Mountains zijn zondag de lichamen gevonden van drie ervaren bergbeklimmers die sinds woensdag werden vermist. Het gaat om de Amerikaan Jess Roskelley (36) en de Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35), alle drie ervaren klimmers. Hun lichamen zijn na een zoektocht van drie dagen teruggevonden onder de sneeuw, meldt het Banff National Park via twitter.

Volgens hun sponsor The North Face zijn zij het slachtoffer geworden van een lawine. De twee Oostenrijkers en een Amerikaan waren al twee weken onderweg in de Canadese Rockies maar zouden dinsdag naar de ijzige top van de de 3.296 meter hoge berg Howse Peak klimmen in het Banff National Park, in de provincie Alberta. Na hun vertrek werd niets meer van hen vernomen. Er werd een reddingsoperatie op touw gezet, maar die kwam langzaam op gang vanwege de moeilijke weersomstandigheden in het gebied.

Links: Hows Peak. Foto Wikimedia Commons.

De route die de drie bergbeklimmers aflegden staat bekend als zeer moeilijk en gevaarlijk. Voor zover bekend is de route maar een keer succesvol afgelegd. De eerste klimmers die de route via de oostkant van Howse Peak aflegden doopten deze om tot ‘M16’. Parks Canada, die het nationale park waar de berg gelegen is beheert, omschreef de route als „afgelegen en een uitzonderlijk moeilijk, met gemengde rots- en ijsroutes die geavanceerde klimbekwaamheden vereisen”.

Lees ook: Klimmen zonder touw: ‘Je doet het perfect, of je sterft’

Wereldtop

De drie alpinisten die zondag zijn gevonden hoorden bij de absolute wereldtop. Roskelley, zoon van de legendarische bergbeklimmer John Roskelley, beklom op zijn twintigste de Mount Everest en was daarmee de jongste klimmer ooit die ‘s werelds hoogste berg beklom.

David Lama is volgens het tijdschrift Climbing één van de beste klimmers ter wereld in elke discipline. Lama deed aanvankelijk vooral aan wedstrijdklimmen en schreef daarbij twee keer een Europees kampioenschap op zijn naam. Later overwon hij ook een aantal van de moeilijkst beklimbare bergen. In 2018 bereikte Lama in zijn eentje de hoogste onbeklommen piek in de Himalaya, Lunag Ri.

Hansjörg Auer staat bekend om zijn free solo-klim van de 850-meter hoge Marmolada gletsjer in de Italiaanse Dolomieten. Hij gebruikte daarbij geen touwen of andere hulpmiddelen. Onlangs beklom hij nog de Lupghar Sar West in Pakistan.