Recensie

Recensie Muziek

Koning van Belgische hiphop op staatsbezoek in Amsterdam

Hiphop Zwangere Guy speelde grote festivals als WOO HAH! en Dour plat en op eigen titel verkocht hij de Brusselse Acienne Belgique uit. In de intieme setting van de kleinste zaal in de Melkweg maakt de Belgische rapper nog meer indruk.

Zwangere Guy in zijn clip ‘Gorik Pt. 1’
Zwangere Guy in zijn clip ‘Gorik Pt. 1’ Foto uit clip

In zijn thuisstad Brussel verkocht hij twee avonden achter elkaar Ancienne Belgique, zo’n beetje het Paradiso van België, uit. Voor zijn eerste clubshow in Nederland op eigen titel moet Zwangere Guy het doen met de intieme Upstairs-zaal van de Melkweg. Maar de maximale capaciteit van 250 personen deert Guy niet. Die weet inmiddels wat knokken is om hogerop te komen.

Het optreden van Gorik van Oudheusden, zoals Zwangere Guy echt heet, is een viering van zijn nieuwste album Wie Is Guy? Het antwoord op die vraag staat vanavond op het podium. Een openhartige Brusselaar, die niet bang is om zijn emoties te tonen en een uitstekende live performance in huis heeft.

Al bij het tweede nummer springt Guy het publiek in en weet zo een sfeer te creëren die doet denken aan de ‘cyphers’ - spontane rapsessies op straat - van de jaren negentig. Een toetsenist geeft de harde klassieke hiphopdrums een jazzy gevoel mee. Guy rapt (spreek rappen uit zoals je het schrijf en je kent zijn uitspraak) over de hosselaars in zijn Brussel en over de nare familieperikelen die hij heeft meegemaakt. Tijdens de intrigerende uitvoering van het persoonlijke nummer ‘Gorik Pt. 1’ komt dan ook iedere lettergreep binnen.

Überhaupt zijn articulatie, ademhaling, timing en improvisatie dik in orde. Hier staat een rapper die graag het achterste van zijn tong laat zien, het liefst elke flow messcherp aflevert, puur omdat hij rappen zo leuk vindt. En of dat nou kalm moet op gruizige drums, of met razende rijmelarij op het blokje stevige elektronische moshpit-starters die hij voor het laatst heeft bewaard, maakt hem niet uit.

‘Wie Is Guy?’ is nu al een van de hoogvliegers van het jaar te noemen, maar Zwangere Guy bewijst ook waarom hij dit jaar op alle grote festivals hoort te staan. De voormalig kroonprins is nu koning van hiphoppend België en in Amsterdam hadden 250 personen de eer om kennis met hem te maken.