Hockeysters van Amsterdam spoelen frustraties weg en winnen de Europa Cup

Hockey De hockeysters van Amsterdam werden voor eigen publiek Europees kampioen, Den Bosch viel buiten de prijzen.

Eva de Goede met de Europa Cup voor clubteams, na de 7-0 overwinning in de finale tegen Real Sociedad.
Eva de Goede met de Europa Cup voor clubteams, na de 7-0 overwinning in de finale tegen Real Sociedad. Foto KOEN SUYK/ANP

Vorig jaar waren er tranen na de vierde plaats in het Engelse Surbiton, maandagmiddag kon Eva de Goede haar geluk in het Wagenerstadion niet op. De aanvoerder van de hockeysters van Amsterdam mocht voor eigen publiek de Euro Hockey Club Cup (EHCC) omhoog tillen na de eenzijdige finale tegen de Spaanse kampioen Real Sociedad: 7-0.

Voor de veertiende keer in de historie is Amsterdam Europa’s beste clubteam bij de vrouwen, maar belangrijker wellicht dan die titel is het vertrouwen dat de ploeg van de vertrekkende coach Rick Matthijssen tijdens de paasdagen opdeed. Vrijdag was er in de kwartfinale de zwaarbevochten overwinning (3-2) op het Duitse UHC, zondag werd in de halve finale met 1-0 gewonnen van Den Bosch, door een vroege treffer van Charlotte Vega.

Die zege bezorgde Amsterdam niet alleen een finaleplaats, het zorgde er ook voor dat de frustraties van vorig jaar konden worden weggespoeld. Frustraties om de kansloos verloren finale om het Nederlands kampioenschap tegen Den Bosch, gevolgd door twee opeenvolgende nederlagen tegen op papier mindere tegenstanders tijdens de EHCC. Het verklaart de tranen bij De Goede destijds.

De Europese titel zou Amsterdam dit jaar wel eens een voorsprong kunnen opleveren in de strijd om de landstitel. Ook omdat de Bossche vrouwen, die voor het eerst sinds hun Europese entree in 1999 niet in de finale stonden, maandag de strijd om het brons verloren van Club an der Alster (1-2). Een zeldzame uitglijder van de club die al twee decennia zo goed als onverslaanbaar is in Nederland en Europa en ook dit seizoen weer ‘gewoon’ koploper is in de hoofdklasse.

Het was overigens voor het laatst dat de hockeysters om de EHCC speelden, vanaf volgend jaar maken ook de vrouwen deel uit van de Euro Hockey League (EHL), zoals het toernooi bij de mannen sinds 2007 heet.

De twaalfde editie van de EHL, in Eindhoven, was goed voor een aantal primeurs. Nooit eerder werden de halve finales gespeeld zonder Nederlandse club. Na de uitschakeling van Oranje-Rood voor eigen publiek in de achtste finale tegen Uhlenhorst Mülheim op woensdag, en de nederlaag van Kampong een dag later tegen Rot Weiss Köln, verloor Amsterdam zaterdag in de kwartfinale van diezelfde Duitse tegenstander, na een sensationele serie van zestien shoot-outs.

Köln zorgde maandag in de finale voor een unicum door te verliezen van Waterloo Ducks (0-4). Na vijf finaleplaatsen in de jaren zeventig en tachtig, en meest recent in 2013, is voor het eerst een Belgische club Europees kampioen. De overwinning van de Ducks, waar doelman Vincent Vanasch de uitblinker was, bevestigt de status van België als hockeyland. Ook op clubniveau zit het goed bij de wereldkampioen.