Doelwit waren Sri Lankaanse katholieken en toeristen

Slachtoffers Er wordt steeds meer bekend over de slachtoffers van de aanslagen op Sri Lanka van zondag. Dinsdag werd duidelijk dat zeker 310 mensen om het leven zijn gekomen, onder hen zijn drie Nederlanders.

Familieleden bij de uitvaart van een slachtoffer van een van de aanslagen in Colombo. De meeste van de zeker 290 doden die bij het geweld vielen, zijn Sri Lankanen.
Familieleden bij de uitvaart van een slachtoffer van een van de aanslagen in Colombo. De meeste van de zeker 290 doden die bij het geweld vielen, zijn Sri Lankanen. Foto M.A. Pushpa Kumara

De meesten van de slachtoffers zijn Sri Lankanen. Over hun identiteit is weinig bekendgemaakt. Daarnaast overleefden zeker 31 toeristen de aanslagen niet.

Shantha Mayadunne, televisiekok

De Sri Lankaanse Shantha Mayadunne en haar dochter verbleven in het grote, luxueuze Shangri-La hotel in Colombo. Mayadunne was als televisiekok te zien op de nationale zender in Sri Lanka en daarom een bekend persoon. Ook schreef ze twee boeken. Haar dochter Nisanga studeerde in Londen. Enkele minuten voordat moeder en dochter werden gedood had Nisanga nog een foto van hun Paasontbijt gedeeld via Facebook.

Drie Sri Lankaanse werknemers van het Shangri-La overleefden de aanval eveneens niet, hun namen zijn niet vrijgegeven.

Drie Nederlandse slachtoffers

Een van de Nederlanders die zondag gedood werd door een terreuraanslag in Colombo, is een 54-jarige vrouw van wie de identiteit niet bekend is gemaakt. De vrouw stond in de rij voor het ontbijt in het Cinnamon Grand Hotel toen een bom explodeerde. De Nederlandse was in Sri Lanka op vakantie met haar gezin. Ook een vrouw van 48 jaar en een 12-jarig meisje kwamen om het leven.

Zij woonden beiden in het buitenland en hadden een dubbele nationaliteit.

Drie kinderen van een Deense miljardair

Drie van de vier kinderen van miljardair Anders Holch Povlsen kwamen ook om het leven in het Shangri-La. De Deen Povlsen is groot aandeelhouder in webshop Asos en eigenaar van de kledingketen Bestseller, waar de winkels Vero Moda en Jack & Jones onder vallen.

De familie was al enige tijd op het eiland op vakantie. De leeftijd van de drie kinderen is niet bekendgemaakt.

Kleinzoon van Bengaalse politicus

In hetzelfde hotel kwam ook de achtjarige kleinzoon van een bekend politicus uit Bangladesh om het leven. Zayan Chowdhury zat beneden met zijn vader te ontbijten toen een bom afging.

Zayan was een kleinzoon van Sheikh Fazlul Karim Selim van de Bengaalse regeringspartij Awami League.

Zayans vader raakte ernstig gewond, zijn moeder en jongere broertje zaten tijdens de aanval nog op hun hotelkamer en bleven ongedeerd.

Indiase partijmedewerkers van de Janata Dal

Vijf Indiase toeristen uit Bangalore werden gedood. Zij waren allen medewerkers van de centrumlinkse partij Janata Dal in de deelstaat Karnataka. De vakantie in Sri Lanka was bedoeld als korte onderbreking van de Indiase verkiezingen, die ruim een maand duren.

Onder de dodelijke slachtoffers bevonden zich verder Britten, Turken, Chinezen, Australiërs en Amerikanen.

Verder zouden ook twee Spanjaarden zijn gedood, maar het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had dit maandagavond nog niet bevestigd.

Veel slachtoffers waren maandag nog niet geïdentificeerd, families en vrienden zochten in lokale ziekenhuizen nog naar bekenden. Zij worden in hun zoektocht bemoeilijkt door het besluit van de Sri-Lankaanse overheid om diverse sociale media zondag en maandag te blokkeren. Onder meer Facebook, Snapchat, WhatsApp en Instagram gingen tijdelijk op slot om te voorkomen dat nepnieuws zich via die kanalen kon verspreiden.