Dodental aanslagen Sri Lanka loopt op tot 290

De slachtoffers vielen bij aanslagen op hotels en kerken in Sri Lanka. Er zijn ook ruim vijfhonderd mensen gewond geraakt.

Bloedspetters op een beeld van Christus in een kerk in Negombo, waar een bom afging.
Bloedspetters op een beeld van Christus in een kerk in Negombo, waar een bom afging. Foto Stringer / REUTERS

Het dodental van de aanslagen op onder andere kerken en hotels op verschillende locaties in Sri Lanka is maandagochtend opgelopen tot 290. Dat meldt persbureau Reuters.

Teruglezen: reeks aanslagen in Sri Lanka, ruim tweehonderd doden

Naast de dodelijke slachtoffers zijn er ook ruim vijfhonderd mensen gewond geraakt. Onder de dodelijke slachtoffers zouden zeker 32 buitenlanders zijn, voor zover bekend afkomstig uit India, Portugal, Turkije, Japan, VS, Groot-Brittanië en China. Er is ook een 54-jarige Nederlandse vrouw omgekomen.

Bij de aanslagen zijn ook drie politieagenten omgekomen. Dit is volgens autoriteiten gebeurd toen de agenten een inval deden bij een mogelijk safe house in de buitenwijken van Colombo. Een explosief werd tot ontploffing gebracht, vermoedelijk om arrestatie te voorkomen.

Arrestaties

Hoewel de aanslagen nog niet zijn opgeëist, heeft de politie wel al dertien arrestaties verricht. Volgens het Sri-Lankese Newsfirst zijn in ieder geval tien van de dertien arrestanten overgeplaatst voor verdere ondervraging.

Lees ook: Aanslagen verstoren wankel etnisch en religieus evenwicht in Sri Lanka

De Sri-Lankese politie had tien dagen voor de aanslagen informatie binnengekregen dat de radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama’ath (NTJ) een zelfmoordactie gepland had. Het is nog niet duidelijk of dit om de aanslagen van zondag ging. Premier Wickremsinghe heeft zondagavond bevestigd dat er informatie over een op handen zijnde aanslag bekend was. De ministers waren daarover niet ingelicht, aldus de premier.

De politie heeft tegenover AP News verklaard dat er een onderzoek is gestart naar de manier waarop er door de geheime diensten met de informatie is omgegaan.

Afgelopen nacht was er een avondklok van kracht in Sri Lanka, van zes uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends. Daarnaast zijn sociale media geblokkeerd, wat in de ochtend nog altijd het geval was. Scholen en universiteiten blijven vandaag gesloten, evenals de Sri-Lankese beurs.