Reportage

Colombo leeft weer in angst

Aanslagen Sri Lanka Na een bloedige reeks van aanslagen durven de bewoners nog niet naar buiten. „Het is net als toen.”

Nabestaanden van het 12-jarige slachtoffer Sneha Savindi rouwen bij haar kist. Zij was een van de slachtoffers van de drie aanslagen op kerken, de St. Sebastiaan in Negombo.
Nabestaanden van het 12-jarige slachtoffer Sneha Savindi rouwen bij haar kist. Zij was een van de slachtoffers van de drie aanslagen op kerken, de St. Sebastiaan in Negombo. Foto Gemunu Amarasinghe/AP

Eigenlijk hoorde zijn broer niet bij de Paasmis te zijn. „We zijn hindoe”, legt Senthivel Thayalam uit. Maar in de St. Anthoniuskerk, een majestueus gebouw met witte torens in een buitenwijk van Colombo, was dat een hokje waar niemand zich wat van aantrok. Hindoes, moslims, iedereen uit de buurt kwam je er wel tegen. Thayalam (39), die in een steegje om de hoek woont, was er zelf ook regelmatig te vinden.

Maar niet deze zondag toen een nog onbekende dader midden in de afgeladen kerk een bom tot ontploffing bracht die zo krachtig was, dat het dak aan gruzelementen werd geblazen. Dat zijn broer wel was gegaan, hoorde Thayalam pas uren later.

En nu is hij een treurige statistiek: een van de meer dan driehonderd doden die vielen bij de meest bloedige reeks aanslagen die Sri Lanka in jaren trof. Vrijwel gelijktijdig met aanslag op de St. Anthoniuskerk bliezen zelfmoordterroristen zichzelf op in drie luxehotels en in twee andere kerken op het eiland. Nog minstens vijfhonderd mensen raakten daarbij gewond. Veruit het grootste deel waren kerkgangers.

Een dag later staat het tijdstip van het bloedbad gefixeerd op de façade van de St. Anthoniuskerk. Kwart voor negen is het op de kerkklok, de wijzers door de explosie bevroren.

Oude angst

Met de aanslagen is een oude angst terug op het eiland, dat nog altijd aan het herstellen is van een burgeroorlog die bijna dertig jaar voortsleepte en pas in 2009 ten einde kwam. Zelfmoordaanslagen waren daarbij het handelsmerk van de separatistische Tamil Tijgers. Ook in Colombo durfden mensen toen hun huis amper te verlaten. En ook deze maandag liggen de straten van de hoofdstad er uren voor een nieuwe avondklok ingaat al verlaten bij.

Lees ook Een nieuwe gapende wond voor Sri Lanka

„Het is weer net als toen”, verzucht de 57-jarige Deepa Dewi. Met de armen over elkaar kijkt ze vanuit haar portiek naar het tafereel dat zich in haar straat afspeelt. Achter een geel politielint doemt de St. Anthoniuskerk op, met zwaarbewapende militairen en agenten die voor de gevel patrouilleren. Daaraan ging een kortstondig moment van paniek vooraf toen maandag nabij de kerk opnieuw een harde knal klonk.

Dit keer ging het volgens de politie om een gecontroleerde explosie: in een verlaten busje was een verdacht pakketje aangetroffen.

Maar onder de bewoners, amper bekomen van de ellende die zij de dag ervoor met eigen ogen zagen, zit de schrik er nog goed in. „Er was overal bloed”, zegt Dewi, die nog lag te slapen toen de bom afging („Ik ben meteen naar buiten gerend”). In de buurt wonen volgens haar veel christenen. Zelf is Dewi een Sinhalese boeddhist, de grote meerderheid op het eiland. Daarna komen de hindoes, de moslims en, met zes procent, de katholieken.

Lees ook Aanslagen verstoren wankel etnisch en religieus evenwicht in Sri Lanka

Sri Lanka kent een lange geschiedenis van etnische spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Was de burgeroorlog een strijd tussen de overwegend hindoeïstische Tamils en de Sinhalese boeddhisten, de laatste jaren zijn het met name de moslims en de christenen waarmee vooral radicale boeddhisten botsten. Vorig jaar nog braken rondom de populaire toeristenstad Kandy anti-moslimrellen uit die dagen voortsleepten.

Gevreesd wordt dat de recente aanslagen het toch al kwetsbare evenwicht tussen de verschillende bevolkingsgroepen verder zullen verstoren. Te meer omdat volgens de Sri Lankaanse regering een lokale groep radicale islamisten achter de explosies zit. „Mensen noemen het nu al een moslimaanval”, zegt mensenrechtenactivist Ruki Fernando. „De woede die zich nu tegen moslims aan het opbouwen is, kan gevaarlijk zijn.”

Het wrange toeval wil dat enkele uren voor de aanslag op Paaszondag Fernando, die christen is, een artikel publiceerde over recente geweldsincidenten tegen de christelijke gemeenschap op het eiland. Kerkdiensten die worden onderbroken, priesters die worden bedreigd.

„Dat was al alarmerend, maar wat dit weekend is gebeurd, daar zijn geen woorden voor.”

Dit stuk is 23 april geüpdatet met nieuwe informatie.