Recensie

Recensie Media

Angst en galgenhumor houden een broeiend Winterfell bijeen

Game of Thrones. In afwachting van de naderende horde van de Night King loopt de spanning hoog op in het Noorden. Onder de oude en maar langzaam helende wonden ettert het geheim van Jon Snows afkomst.

De Deense acteur Nikolaj Coster-Waldau speelt Jaime Lannister, hier in aflevering 2 van seizoen 8 van Game of Thrones.
De Deense acteur Nikolaj Coster-Waldau speelt Jaime Lannister, hier in aflevering 2 van seizoen 8 van Game of Thrones. Foto HBO

Na een sterke opening van het seizoen werkt Game of Thrones in de tweede aflevering vooral naar de derde toe. De aflevering speelt zich geheel af in Winterfell, het kasteel van de Starks en laatste bastion in het Noorden dat aan de vooravond staat van een confrontatie met de White Walkers.

Terwijl de laatste troepen en zwervelingen Winterfell binnenstromen dringt een grimmig besef zich aan hen op: de kans dat ze zowel de Night King als Cersei overleven is astronomisch klein. Deze vijf-voor-twaalf-situatie dwingt veel personages tot introspectie en zet verhoudingen op scherp: er is misschien geen morgen maar iedereen heeft een gecompliceerd verleden met zich meegesleept naar het front.

Vergeving en confrontatie

Een handjevol voormalige golden boys is druk met de scherven van hun oude leven oprapen. Niemand die nog leeft heeft zo geleden als Theon Greyjoy en zijn drang naar catharsis voert hem naar de plek waar hij zijn ergste misdaden beging. Acteur Alfie Allen vertolkt met weinig woorden en een loodzware grimas zijn breekbaarheid meesterlijk.

Ook de beide Lannister-broers zijn van ver gekomen en dat wat hen tot voor kort definieerde lijkt nu een leven geleden. Wat ze waren is duidelijk, wat ze kunnen zijn is een vraag die er in deze omstandigheden eigenlijk niet toe doet.

Waar deze mannen zich lijken te berusten in hun nieuwe situatie proberen Sansa en Daenerys hun conflict bij te leggen, met weinig succes. Sansa heeft haar loyaliteit aan het Noorden, Daenerys haar ambities die steeds minder ruimte laten voor wie haar geboorterecht in twijfel trekt. Het zal een van de grootste verrassingen van dit seizoen zijn als Daenerys haar transitie van verlosser naar despoot niet voltooit.

Afstormen op het einde

De langgerekte spanning was ook voor de kijker voelbaar maar niet altijd op een manier zoals de bedoeling kan zijn. Ondanks alles wat wordt afgesloten en klaargezet leek deze aflevering soms tijd over te hebben en niet alle dialogen kunnen het gewicht van hun scènes dragen. De galgenhumor is vermakelijk maar kan niet verbloemen dat er tijd wordt gerekt om het uur vol te maken. Winterfell barst uit zijn voegen van de onderlinge spanning maar de strijd zal pas in de volgende aflevering losbarsten.

Deze veldslag belooft van ongekende schaal te zijn: de aflevering duurt naar verluidt anderhalf uur en het kostte elf weken om het geheel te filmen. Een grandioze aanslag op de zintuigen is gegarandeerd maar de ware uitdaging zal zijn om dit spektakel in te zetten om het web aan verhaallijnen van voorgaande afleveringen elegant in elkaar te klikken.

Niemand, noch in Winterfell noch voor het scherm, is er echt klaar voor maar de confrontatie met het leger van de doden zal volgende week plaatsvinden. Game of Thrones putte kracht uit het feit dat er elke aflevering een hoofdpersonage kon sterven. Deze keer is het de vraag wie er levend onder de lijken vandaan kruipt.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.