Reeks aanslagen Sri Lanka

Achttien nieuwe verdachten opgepakt, dodental loopt verder op

Zondag vonden explosies plaats in vier drukbezochte hotels, drie kerken waar op dat moment een paasmis bezig was en een appartementencomplex. Het dodental is opgelopen tot 321. Volgens de regering zit de radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen. De noodtoestand is sinds middernacht van kracht. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog over de aanslagen in Sri Lanka af. Volg de laatste ontwikkelingen in ons dossier over de aanslagen.

Achttien nieuwe verdachten opgepakt, dodental loopt verder op

De Sri Lankese politie heeft vannacht achttien nieuwe verdachten opgepakt in verband met de aanslagen op Eerste Paasdag. Daarmee komt het aantal gearresteerden op 58 te staan, meldt persbureau AP.

Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 359 volgens de politie. Dinsdag stond het dodenaantal nog op 321. De politie wijdde niet verder uit over de slachtoffers, wel meldden de autoriteiten dinsdag dat er de afgelopen dagen een aantal zwaargewonden aan hun verwondingen was overleden. Zo’n 500 mensen raakten gewond bij de aanslagen op drie kerken en vier hotels.

Premier Ranil Wickremesinghe waarschuwde dinsdag dat er nog verdachten rondlopen die waarschijnlijk gewapend zijn. Het onderzoek naar banden van de aanslagplegers met buitenlandse groeperingen is volgens hem in volle gang.

Dinsdag publiceerde Islamitische Staat een video waarop acht daders van de aanslagen te zien zouden zijn. Een van de mannen is vermoedelijk Mohammed Zaharan, volgens de Sri Lankese autoriteiten de leider van de radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) die verantwoordelijk zou zijn voor de aanslagen. De echtheid van de video is nog niet vastgesteld.

De dood is overal in Katuwapitya: na de bloedige aanslag in Sri Lanka hebben nabestaanden in de katholieke wijk alleen aandacht voor hun doden

IS publiceert video met steunbetuiging 'aanslagplegers'

IS heeft een video gepubliceerd waarop de daders van de aanslagen in Sri Lanka te zien zouden zijn, terwijl ze trouw zweren aan IS-leider Al-Baghdadi. De echtheid van de video staat niet vast.

Het filmpje toont acht mannen in zwarte gewaden. De meesten zijn volledig onherkenbaar in beeld. De man die zijn gezicht niet bedekt heeft, is volgens The New York Times Mohammed Zaharan. De Sri Lankese autoriteiten denken dat hij de leider was van de terreurcel die zondag de aanslagen uitvoerde.

Opvallend is verder dat er acht mannen op het filmpje te zien zijn, terwijl IS in een verklaring eerder op de dag sprak over zeven aanslagplegers. In dat persbericht zei IS verantwoordelijk te zijn voor de aanslagenreeks.

Dergelijke beweringen van IS zijn amper te verifiëren. De beweging eist wel vaker aanslagen op die ze in werkelijkheid niet heeft georkestreerd. Dat laat dan weer wel de mogelijkheid open dat daders geïnspireerd waren door IS - mogelijk was dat ook in Sri Lanka het geval. De Sri Lankese premier Ranil Wickremesinghe zei eerder vandaag dat hij er rekening mee houdt dat IS op de een of andere manier te maken had met het bloedbad.

Schermafbeelding uit de IS-video waarop de aanslagplegers te zien zouden zijn. Foto AP

President Sri Lanka kondigt aan politie- en legertop te vervangen na aanslagen

De politie- en legertop van Sri Lanka worden binnen 24 uur volledig vervangen omdat de diensten hebben verzuimd informatie over een op handen zijnde aanslag in het land met de president te delen. Dat maakte president Maithripala Sirisena dinsdag bekend tijdens een televisietoespraak, meldt Reuters.

„De veiligheidsdiensten ontvingen inlichtingen van een ander land en hebben dit niet met mij gedeeld. [...] Daarom heb ik besloten streng op te treden.”

Zondag werd bekend dat een buitenlandse inlichtingendienst Sri Lanka ruim een week voor de aanslagen had gewaarschuwd voor de radicaal-islamitische organisatie NTJ. De groep zou aanslagen voorbereiden op „belangrijke kerken en het hoge commissariaat van India”. Deze informatie werd niet gedeeld met de president, de premiers of de ministers.

Premier: IS zou verband kunnen houden met aanslagen

De reeks aanslagen in Sri Lanka zou gerelateerd kunnen zijn aan Islamitische Staat. Dat zei premier Ranil Wickremesinghe dinsdag tijdens een persconferentie waarin hij reageerde op het bericht dat IS de verantwoordelijkheid van de aanslagen heeft opgeëist. „We zullen de bewering van IS uitzoeken, we denken er dat een verband zou kunnen zijn.”

Premier Ranil Wickremesinghe tijdens een persconferentie dinsdag. Foto Mohd Rasfan/AFP

Verder benadrukte hij dat tot nu toe alleen Sri Lankezen zijn opgepakt in verband met de reeks aanslagen. Volgens Wickremesinghe houden de veiligheidsdiensten Sri Lankezen die zich hadden aangesloten bij IS, na terugkomst goed in de gaten. De Amerikaanse FBI helpt Sri Lanka met het onderzoek naar de aanslagen.

Ook waarschuwde hij voor de aanwezigheid van meer explosieven en militanten in het land. Hij zei er rekening mee te houden dat er meer aanslagen kunnen worden gepleegd. Verder bevestigde hij het bericht dat een aanslag op een vierde hotel is mislukt.

'Aanslag op vierde hotel Colombo mislukt'

Een aanslag op een vierde luxehotel in Colombo zondag is mislukt. Dat meldt persbureau AFP dinsdag op basis van bronnen betrokken bij het onderzoek. Een man zou hebben ingecheckt in het hotel. Om onduidelijke redenen zouden de explosieven die hij tijdens het ontbijt in een rugzak bij zich droeg, niet zijn afgegaan.

In de hoofdstad werden onder meer aanslagen gepleegd op Shangri-La hotel, Kingsbury hotel en Cinnamon Grand hotel. Het hotel waar een aanslag zou zijn mislukt, zou in de buurt liggen bij deze drie hotels. Het is niet bekendgemaakt om welk hotel het ging.

IS claimt aanslagen, levert geen bewijs

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Sri Lanka opgeëist via hun eigen persbureau Amaq. De terreurorganisatie heeft geen bewijs gegeven om deze verklaring te ondersteunen. IS eist vaker aanslagen op zonder dat ze daar bewijs voor geven.

Maandag maakte de regering van Sri Lanka bekend dat vermoedelijk de radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen zou zitten. De organisatie zou volgens de autoriteiten hulp hebben gehad van een internationaal netwerk. „Zonder dit netwerk waren deze aanslagen niet mogelijk geweest", zei een woordvoerder van de regering maandag. De zeven zelfmoordterroristen kwamen volgens de autoriteiten uit Sri Lanka.

De minister van Defensie concludeerde dinsdagochtend op basis van een eerste onderzoek dat de aanslagen een „vergeldingsactie” zijn geweest voor de dodelijke aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vorige maand.

Volgens persbureau AFP zouden twee Sri Lankaanse broers de kern vormen van de terreurcel verantwoordelijk voor de aanslagen. De twee mannen van in de twintig bliezen zichzelf zondagochtend op in twee hotels in de hoofdstad Colombo.

Unicef: 45 kinderen omgekomen bij aanslagen

Bij de aanslagen in Sri Lanka zijn 45 kinderen omgekomen. Dat heeft Unicef-woordvoerder Christophe Boulierac bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Eerder dinsdag zei de regionale directeur van Unicef in Zuid-Azië al dat „niemand ooit zulke onvoorstelbare pijn” zou moeten ervaren als bij het verlies van een kind.

Twitter avatar UNICEFROSA UNICEF South Asia As news emerges of children killed and injured during the attacks in Sri Lanka on Sunday, I wish to express my deepest condolences to the concerned families. No one should ever have to experience such unimaginable despair. Jean Gough, UNICEF Regional Director for South Asia

Dodental loopt op tot 321

Het dodental van de aanslagen is dinsdag verder opgelopen. De Sri Lankese politie heeft volgens CNN gemeld dat er intussen 321 doden zijn geteld. Ook raakten er zo'n vijfhonderd mensen gewond, 375 van hen worden volgens minister van Defensie Ruwan Wijewardene momenteel verzorgd in het ziekenhuis.

Een begrafenis van slachtoffers van de aanslagen. Foto M.A. Pushpa Kumara/EPA

'Aanslagen waren vergelding voor Christchurch'

De aanslagen in Sri Lanka waren een „vergeldingsactie” voor de dodelijke aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vorige maand. Dat heeft de Sri Lankese minister van Defensie dinsdag gezegd, schrijft persbureau AFP. De minister baseert zich op het eerste onderzoek naar de aanslagen.

In Christchurch kwamen vorige maand vijftig mensen om het leven toen een extreem-rechtse man uit Australië het vuur opende in twee moskeeën.

Dodental loopt op tot 310, veertig arrestaties

Het dodental van de aanslagen in Sri Lanka is dinsdag opgelopen tot 310. Dat meldt persbureau AFP op basis van de lokale autoriteiten. De afgelopen dagen is een aantal zwaargewonde slachtoffers bezweken aan hun verwondingen. Eerder lag het dodental op 290. Er raakten zo'n vijfhonderd mensen gewond bij de serie aanslagen van zondag.

Verder is dinsdag bekendgemaakt dat er inmiddels veertig mensen zijn gearresteerd in verband met de aanslagen. Volgens persbureau AP gaat het onder meer om de chauffeur van een voertuig dat gebruikt is bij de aanslagen en de eigenaar van een pand waar een aantal van de terroristen woonde. Persbureau Reuters schrijft dat een van de arrestanten een Syriër is.

Sri Lanka heeft dinsdag een dag van nationale rouw afgekondigd. Ook is maandagnacht de noodtoestand van kracht gegaan, die opsporingsdiensten meer bevoegdheden geeft.

Lees ook: Met de aanslagen is een oude angst terug op het eiland.

Dit weten we tot nu toe over de slachtoffers

Er wordt steeds meer bekend over de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka van afgelopen weekend. De meeste doden zijn Sri Lankanen, maar veel is nog onduidelijk over hun identiteit. Meer weten we over de buitenlandse slachtoffers, ruim dertig toeristen van zeker acht nationaliteiten.

Lees hier meer: Doelwit waren Sri Lankaanse katholieken en toeristen

Nog twee Nederlandse slachtoffers in Sri Lanka

Bij de aanslagen in Sri Lanka zijn nog eens twee Nederlanders om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt. Daarmee komt het totale aantal Nederlandse doden op drie.

Een beschadigd beeld na de aanslagen tijdens een paasmis zondag in Colombo. Foto Gemunu Amarasinghe/AP

Het gaat om een vrouw van 48 en een meisje van 12 jaar die in het buitenland woonden, meldt een woordvoerder van het ministerie. Zij hadden een dubbele nationaliteit. Eerder was het tweetal nog niet geïdentificeerd. Het derde slachtoffer is een 54-jarige Nederlandse vrouw.

Het ministerie wil verder niets kwijt over de identiteit van de slachtoffers. Ook is nog niet uitgesloten dat er nog meer Nederlandse slachtoffers zijn. „Dit is de stand van nu. Op het moment dat er ontwikkelingen zijn dan treden we daarmee naar buiten”, aldus de woordvoerder. Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlandse toeristen in zijn inmiddels aangepaste reisadvies om in Sri Lanka geen openbare plekken te bezoeken waar veel mensen samenkomen.

In totaal kwamen ongeveer driehonderd mensen om het leven bij de reeks aanslagen. Er zijn tegenstrijdige berichten over het aantal buitenlandse slachtoffers. Eerder spraken autoriteiten van 39, maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka gaat het om 31.

'Twee Spanjaarden omgekomen bij aanslagen'

Bij de aanslagen in Sri Lanka zondag zijn ook twee Spaanse burgers om het leven gekomen. Dat heeft de burgemeester van het plaatsje Pontecesures in het noorden van Spanje bekendgemaakt, melden Spaanse media.

Het zou gaan om een stel van 31 en 32 dat op vakantie was. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet bevestigd dat Spaanse burgers zijn omgekomen door het geweld.

Volgens Sri-Lankese autoriteiten zijn er 39 buitenlandse doden te betreuren. CNN meldt maandag dat ook vier Amerikaanse burgers zijn omgekomen. Verder gaat het zover bekend om: acht Indiërs, drie Denen, twee Australiërs, twee Chinezen, twee Turken, een Portugees en een Nederlander.

VN staan stil bij aanslagen Sri Lanka

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandag stilgestaan bij de aanslagen in Sri Lanka. Voorzitter Maria Fernanda Espinosa Garcés uitte tijdens een bijeenkomst „verdriet en solidariteit” en veroordeelde het geweld.

Sri Lanka kreeg eerder op de dag ook steun van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo beloofde „alle mogelijke steun” in het onderzoek naar de daders. De FBI helpt inlichtingendiensten in Sri Lanka.

Ook sprak Pompeo van een „verschrikkelijke golf van islamitische terreur”. Volgens autoriteiten in Sri Lanka zit de radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen. President Trump heeft de Sri-Lankese premier Ranil Wickremesinghe maandag gebeld om hem te condoleren.

Een nieuwe gapende wond voor Sri Lanka

Tien jaar na het einde van de strijd tussen het regeringsleger en de Tamil Tijgers, is Sri Lanka opnieuw ten prooi gevallen aan grootschalig geweld. Deze keer lijkt een groep radicale moslims achter het bloedbad te zitten, mogelijk hebben zij hulp gekregen van terreurgroep IS of Al-Qaeda.

Lees ook: Lees dit achtergrondstuk van NRC-redacteur Floris van Straaten over de interne spanningen in het land: Een nieuwe gapende vond voor Sri Lanka

President Sri Lanka geeft leger speciale oorlogsbevoegdheden

President Maithripala Sirisena van Sri Lanka heeft het leger maandag speciale oorlogsbevoegdheden gegeven. Daarmee kunnen militairen net als politieagenten straks daders van de aanslagen tijdens de Paasviering zondag oppakken. De maatregel gaat om middernacht in, meldt persbureau AP.

Het is voor het eerst dat het leger deze bevoegdheid krijgt sinds het einde van de Sri-Lankese burgeroorlog in 2009. Momenteel patrouilleren militairen al door de straten van Colombo, waar het merendeel van de aanslagen heeft plaatsgevonden.

Eerder werd al aangekondigd dat in de nacht van maandag op dinsdag vanaf 20.00 tot 04.00 uur opnieuw de avondklok wordt ingesteld in de hoofdstad. Die uren mogen burgers zich niet op straat begeven.

Autoriteiten: 39 buitenlandse slachtoffers

Volgens de autoriteiten in Sri Lanka zijn bij de aanslagen 39 buitenlanders omgekomen. Dat meldt persbureau AP. De slachtoffers komen uit negen verschillende landen.

Twee van de dodelijke slachtoffers komen uit Australië en twee uit China. Ook zijn vijf mensen uit India omgekomen en acht Britten. Onder de slachtoffers zijn ook drie Denen uit één gezin. Zondag werd al bekend dat bij de aanslagen ook een Nederlands slachtoffer is gevallen, een 54-jarige vrouw.

'Nieuwe explosie Colombo gehoord, geen slachtoffers'

In de buurt van de kerk waar zondag in Colombo een van de bommen ontplofte, is maandag weer een explosie gehoord. Het zou gaan om een explosief in een busje dat bij de kerk geparkeerd stond. Dat meldt persbureau Reuters op basis een ooggetuigenverklaring.

Mensen zoeken dekking als de politie explosieven aantreft in een busje bij de Sint-Antoniuskerk. Foto Dinuka Liyanawatte/Reuters

De politie onderzocht het busje bij de Sint-Antoniuskerk en trof drie explosieven aan. Toen de politie deze probeerde te ontmantelen, gingen ze af. Het is niet bekend of het explosief gecontroleerd afging. Bij de explosie zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Tientallen ontstekingsmechanismen bij busstation Colombo

De politie heeft maandag 87 ontstekingsmechanismen gevonden bij het belangrijkste busstation van Colombo. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Volgens een journalist van de BBC zijn ze gevonden bij het Bastian Mawatha Busstation in Colombo. Veiligheidsdiensten voeren maandag zoekacties uit door het hele land in de nasleep van de reeks aanslagen zondag.

'Internationaal netwerk achter de aanslagen'

De radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama’ath (NTJ) zit volgens de minister van Volksgezondheid van Sri Lanka achter de reeks aanslagen. Ook liet een woordvoerder van de regering maandag weten dat de aanslagen zijn uitgevoerd met behulp van een internationaal netwerk. De president heeft hulp uit het buitenland gevraagd bij het opsporen van de buitenlandse contacten.

„We denken niet dat deze aanvallen werden uitgevoerd door een groep mensen die zich beperkte tot dit land", zei de woordvoerder volgens persbureau Reuters. „Er was een internationaal netwerk en zonder dit netwerk waren deze aanslagen niet mogelijk geweest.” Alle zeven zelfmoordterroristen kwamen volgens de autoriteiten uit Sri Lanka.

De president heeft dinsdag een dag van nationale rouw afgekondigd. Ook heeft hij de noodtoestand uitgeroepen. Deze gaat maandag om middernacht van kracht. Dit geeft opsporingsdiensten meer bevoegdheden.

Twitter avatar PMDNewsGov PMD News President @MaithripalaS announced the declaration of 23rd April as the Day of National Mourning for the victims of ruthless terrorist attacks at churches and hotels in the country on April 21.

Zondag werd al bekend dat de politie ruim een week geleden al gewaarschuwd was voor de radicaal-islamitische organisatie. NTJ zou aanslagen voorbereiden op „belangrijke kerken en het hoge commissariaat van India”. De informatie was volgens persbureau AFP afkomstig van een buitenlandse inlichtingendienst.

In beeld: aanslagen tijdens Paasviering

Twee Australiërs omgekomen bij aanslagen

De premier van Australië Scott Morrison heeft maandag bevestigd dat bij de aanslagen ook twee Australiërs zijn omgekomen. De twee woonden in Sri Lanka en zijn familie van elkaar. Ook raakten twee anderen gewond. Zij worden behandeld aan hun verwondingen.

Twitter avatar ScottMorrisonMP Scott Morrison I can also confirm two other Australian citizens were injured in the attacks. They have received medical treatment for their injuries and are recovering. My thoughts and prayers are with the family and friends of those who have passed away and the injured.

In totaal kwamen zeker 27 buitenlanders om het leven, onder wie een 54-jarige Nederlandse vrouw.

Opnieuw avondklok ingesteld Colombo

De autoriteiten in Sri Lanka hebben opnieuw een avondklok ingesteld in de hoofdstad Colombo. In de nacht van maandag op dinsdag mag niemand zich op straat begeven tussen 20.00 uur en 04.00 uur 's ochtends.

Aanslag in Sri Lanka: dit is wat we weten

Sri Lanka werd zondag opgeschrikt door een reeks strak gecoördineerde aanslagen. Hierbij zijn zeker 290 mensen om het leven gekomen. Ook raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond.

Lees het vorige blog terug: reeks aanslagen in Sri Lanka, ruim 200 doden
  • Er vonden acht explosies plaats, bij luxe hotels en kerken in onder meer de hoofdstad Colombo.
  • Zeker 27 buitenlanders zijn om het leven gekomen. Zij zijn afkomstig uit onder meer India, Portugal, Turkije, Japan, de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en China. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is ook een 54-jarige Nederlandse vrouw om het leven gekomen. Waarschijnlijk zijn er geen andere Nederlandse slachtoffers.
  • Nog niet alle doden zijn geïdentificeerd.
  • De autoriteiten hebben zondagavond een „zelfgemaakte” bom gevonden in de plaats Andiambalama, vlakbij de internationale luchthaven. De bom was gevuld met vijftig kilo explosieven en is onschadelijk gemaakt.
  • De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. De politie heeft 24 mensen gearresteerd.
  • Volgens de autoriteiten zijn zes van de acht explosies uitgevoerd door zelfmoordterroristen.
  • Premier Wickremesinghe liet weten dat aanwijzingen voor een geplande aanval al een week geleden bekend waren bij de politie. Deze informatie is niet met hem of andere ministers gedeeld.
  • In het land was een avondklok ingesteld in de nacht van zondag op maandag tussen 18.00 uur en 06.00 uur 's ochtends (02.30 uur Nederlandse tijd). Ook is de toegang tot sociale media, zoals Facebook en Whatsapp, geblokkeerd om te voorkomen dat „valse informatie” zich makkelijk verspreid.
  • Scholen en universiteiten zijn maandag gesloten, evenals de beurs in Sri Lanka.

De locaties van de aanslagen in Sri Lanka. Voor informatie over aanslagen buiten de hoofdstad Colombo kan de kaart worden uitgezoomd: