30 jaar cel voor moord op Bulgaarse journalist

De moord op en verkrachting van journalist Viktoria Marinova was volgens Bulgaarse justitie willekeurig en had niet met haar werk te maken.

De 30-jarige journalist Viktoria Marinova werd in oktober verkracht en vermoord in de Bulgaarse stad Roese.
De 30-jarige journalist Viktoria Marinova werd in oktober verkracht en vermoord in de Bulgaarse stad Roese. Foto Robert Ghement/EPA

Een 21-jarige Bulgaar heeft maandag 30 jaar celstraf gekregen voor het vermoorden en verkrachten van de Bulgaarse tv-presentator Viktoria Marinova. Dat melden Bulgaarse media. Volgens de openbaar aanklager had de man een seksueel motief en was de vrouw niet het doelwit vanwege haar werk.

Lees ook: Nog veel vragen over moord op Bulgaarse journalist

De 30-jarige Marinova werd in oktober langs de Donau gevonden in de Bulgaarse stad Roese. Ze was verkracht, op haar hoofd geslagen en gewurgd. De verdachte liet DNA-sporen op haar achter en werd enkele dagen later opgepakt in Duitsland, waarna hij werd uitgeleverd aan Bulgarije.

De man heeft schuld bekend en voorkomt daarmee dat hij een levenslange gevangenisstraf krijgt. Ook is inmiddels duidelijk dat de verdachte alleen handelde. Hij kan nog vijftien dagen in hoger beroep.

De dood van Marinova volgde kort na moorden op journalisten in Malta en Slowakije. Collega’s riepen autoriteiten op te onderzoeken of de Bulgaarse niet vermoord was om haar werk. Dat is dus in een rechtbank definitief uitgesloten. Marinova hield zich eerder in haar carrière bezig met lifestyle-onderwerpen, maar werkte aan een uitzending over een groot corruptieonderzoek.