Luxehotels geliefd doelwit terroristen

Luxehotels trekken zowel rijke buitenlandse toeristen als zakenlieden en de lokale elite. Juist daarom zijn ze doelwit.

Hotelgasten en -staf bij het Shangri-La-hotel na de aanslagen.
Hotelgasten en -staf bij het Shangri-La-hotel na de aanslagen. Foto M.A. PUSHPA KUMARA/EPA

In het Cinnamon Grand Hotel in Colombo stonden op paaszondag rond half negen de gasten in de rij voor het ontbijtbuffet. De man vooraan stak zijn bord uit om bediend te worden - en blies zich toen op, vertelde een manager van het hotel aan persbureau AFP. „Het was complete chaos.”

Drie van de reeks aanslagen die zondagochtend in Sri Lanka vonden tussen 8.00 en 9.00 uur plaats in de restaurants van grote, luxe toeristenhotels in het centrum van de hoofdstad Colombo, waar gezinnen zich net hadden verzameld voor het ontbijt: het Shangri-La, het Kingsbury en het Cinnamon Grand. Vroeg in de middag vond nog een explosie plaats bij een hotel in de wijk Dehiwala in het oosten van Colombo.

Luxehotels zijn al jaren een van de favoriete doelwitten van terroristen van allerlei pluimage. Het Europa Hotel in Belfast (dat de naam kreeg van ‘meest gebombardeerde hotel ter wereld’), was doelwit van de IRA in onder meer 1993. De laatste jaren hebben islamitische radicalen hotels aangevallen in ten minste een dozijn landen in Azië en Afrika, van luxehotels in Jakarta en Mumbai tot vijfsterrenhotels in Mombassa (Kenia) en Ouagadougou (Burkina Faso).

Waarom zijn grote luxehotels doelwit? Omdat het plaatsen van groot sociaal en economisch belang zijn. Er verblijven niet alleen welgestelde (westerse) toeristen maar ook zakenlieden en andere voor een land belangrijke bezoekers. De lokale elite organiseert en bovendien conferenties en diners. Wie een luxehotel aanvalt weet zich verzekerd van aandacht en zet het lokale gezag in zijn hemd. Veel hotels nemen hun beveiliging serieuzer dan vroeger, maar in Colombo geraakten de terroristen zonder moeite in de ontbijtzaal.

Toeristenindustrie erg belangrijk

In totaal waren maandag in Sri Lanka 290 doden gemeld en 450 gewonden. Aangenomen wordt dat de meeste van de zeker 32 niet-Sri Lankaanse dodelijke slachtoffers, onder wie naar nu bekend drie Nederlanders, in deze hotels zijn gevallen. Onder meer vijf Indiërs, een Portugees, twee Turkse ingenieurs, drie Denen, vijf Britten en verscheidene Amerikanen zouden tot de doden behoren.

De toeristenindustrie is van groot economisch belang voor Sri Lanka. In 2012 werd de grens van één miljoen toeristen doorbroken, vorig jaar die van twee miljoen. De meeste bezoekers komen uit India, China, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Reisgidsenfirma Lonely Planet riep het eiland uit tot dé toeristenbestemming voor dit jaar. Vanwege onder meer ‘de groeiende surf-scene’, maar ook: ‘de mix van religies en culturen’.

Dit bericht is op dinsdagochtend geactualiseerd.