Strijd Tripoli laait op met hevige gevechten en luchtaanvallen

Libië Het geweld vormt een escalatie van een offensief tegen de Libische hoofdstad door troepen die zijn gelieerd aan krijgsheer Khalifa Haftar.

Libische strijders loyaal aan de regering beschieten troepen gelieerd aan de krijgsheer Khalifa Haftar, zaterdag ten zuiden van Tripoli.
Libische strijders loyaal aan de regering beschieten troepen gelieerd aan de krijgsheer Khalifa Haftar, zaterdag ten zuiden van Tripoli. Foto Mahmud Turkia / AFP

De Libische hoofdstad Tripoli is zaterdagavond en zaterdagnacht getroffen door luchtaanvallen en explosies, die zijn beantwoord met luchtafweergeschut. Het geweld volgt op hevige gevechten ten zuiden van de hoofdstad, meldt persbureau Reuters.

Het oplaaiende geweld vormt een escalatie van een offensief tegen de regering van premier Fayez al-Sarraj, die internationaal wordt erkend. Het offensief vanuit het oosten door het Libische Nationale Leger (LNA) van krijgsheer Khalifa Haftar begon twee weken geleden.

Volgens inwoners van Tripoli en een verslaggever van Reuters cirkelde een vliegtuig zaterdagavond laat meer dan tien minuten lang boven de stad van naar schatting 2,5 miljoen inwoners, voordat het toestel het vuur opende op verschillende gebieden.

Lees ook: ‘De milities maken Libië kapot’

Na middernacht werd opnieuw een toestel waargenomen, voorafgaand aan een zware explosie. Het was onduidelijk of het ging om een bemand vliegtuig of een onbemande drone. De explosie werd beantwoord met zwaar luchtafweergeschut. De autoriteiten sloten het enige functionerende vliegveld van de stad enkele uren wegens de beschietingen, inmiddels is de luchthaven heropend.

Drone-aanvallen

Bewoners maken al enkele dagen melding van drone-aanvallen, maar dat is niet bevestigd. Als daar inderdaad sprake van is, wijst het op meer geavanceerde oorlogvoering. Het LNA maakt voornamelijk gebruik van verouderde straaljagers uit de voormalige Sovjet-Unie, van de luchtmacht van oud-leider Moammar Gaddafi, die in 2011 werd verdreven en vermoord.

Bewoners van de stad maakten ook melding van diverse raketaanvallen, waarvan één op een militair kamp van regeringsgezinde troepen in het district Sabaa, ten zuiden van de hoofdstad. Dat gebied is het toneel van de zwaarste gevechten tussen beide zijden.

Beiden zijden claimden zaterdag successen. Bij de strijd om Tripoli zijn al meer dan 220 doden en ruim 1.100 gewonden gevallen. De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een wapenstilstand. Een resolutie in de Veiligheidsraad wordt echter niet gesteund door de Verenigde Staten en Rusland.