Soedan krijgt miljardensteun uit Midden-Oosten

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten komen hun bondgenoten in het Soedanese leger te hulp. Soedan kampt met een economische crisis.

Hoewel Omar al-Bashir is afgezet, gaan de protesten in Soedan door.
Hoewel Omar al-Bashir is afgezet, gaan de protesten in Soedan door. Foto Ozan Kose/AFP

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten geven Soedan 3 miljard dollar (ongeveer 2,7 miljard euro) aan noodsteun. Dat meldt het Saoedische staatspersbureau SPA zondag. Daarmee schieten de Arabische landen hun bondgenoten in het Soedanese leger te hulp. De protesten zijn nog altijd niet voorbij in het Afrikaanse land dat zwaar getroffen is door een economische crisis.

Ook bevestigde het Soedanese leger zondag dat oud-president Omar al-Bashir en meerdere figuren uit zijn regering in de gevangenis zitten, meldt persbureau Reuters. Eerder stond het voormalig staatshoofd nog onder huisarrest. Dit weekend werd duidelijk dat Soedanese autoriteiten contanten ter waarde van miljoenen euro’s in het huis van Bashir hebben gevonden en dat er strafrechtelijk onderzoek naar het afgezette staatshoofd loopt.

De Arabische landen storten 500 miljoen dollar bij de Soedanese centrale bank. „Hiermee verstevigen we de financiële positie, verlichten we de druk op het Soedanese pond en vergroten we de stabiliteit van de wisselkoers”, schrijft SPA.

Het overige geld is bedoeld voor steun zoals voedsel, medicijnen en olieproducten. Het is voor het eerst in jaren dat de Golfstaten een dergelijke grote injectie in Soedan aankondigen. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben banden met de huidige chef van de militaire raad, Abdel Fattah al-Burhan, en zijn tweede man Mohamed Hamdan Dagalo vanwege de oorlog in Jemen. Daar vormen de drie landen een coalitie die strijdt tegen door Iran gesteunde rebellen.

Lees ook: Miljoenen aan contant geld gevonden in huis Omar al-Bashir

De economische situatie in Soedan is de afgelopen jaren snel verslechterd. Slecht overheidsbeleid om het gat in olie-inkomsten te dichten na de afscheiding van Zuid-Soedan in 2011 heeft geleid tot jaarlijkse inflatie van rond de 70 procent.

Burgerbestuur

Duizenden Soedanezen gingen uiteindelijk de straat op en dwongen het leger ertoe om begin deze maand in te grijpen en president Omar al-Bashir af te zetten. De legerleiding probeert nu de gemoederen te bedaren met hervormingen. Actievoerders vrezen dat de militaire raad straks de macht niet wil afstaan.

Protestleiders willen zondag een voorlopig burgerbestuur voorstellen die moet gaan regeren tot de eerst volgende verkiezingen. Daarmee willen ze meer druk zetten op het leger. De militaire raad zegt te overwegen om een bestuursorgaan samen te stellen dat bestaat uit burgers en militairen.