Paus betuigt steun aan Sri Lanka tijdens paastoespraak

Voorafgaand aan het ‘Urbi et Orbi’ riep de paus in zijn toespraak tevens op tot vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

Paus Franciscus tussen de Nederlandse bloemen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.
Paus Franciscus tussen de Nederlandse bloemen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Foto Giuseppe Lami/EPA

Paus Franciscus heeft tijdens zijn jaarlijkse paastoespraak in Vaticaanstad steun betuigd aan de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka, waarbij zondag volgens de politie minstens 138 doden vielen en honderden mensen gewond raakten. Verder riep hij zoals gebruikelijk op tot vrijheid en vrede in de vele landen wereldwijd die gebukt gaan onder gewapende conflicten en politieke en economische onrust. Ook bedankte hij Nederland voor de bloemen op het Sint-Pietersplein.

„Broers en zussen, vrolijk Pasen.” Voor de paus de traditionele zege uitsprak, het ‘Urbi et Orbi’ (voor de stad en voor de wereld), richtte hij zich kort tot de jonge toehoorders. „Jezus leeft, hij brengt hoop en geeft jeugd. Alles wat hij aanraakt wordt jong, nieuw, en vol leven”, zei de paus. ”Pasen is het begin van de nieuwe wereld.”

Aan het eind van zijn speech, na een korte pauze, sprak de Paus steun uit voor de christelijke gemeenschap van Sri Lanka, waar kort voor de rede acht aanslagen zijn geweest, waarvan er drie op kerken waren gericht. Het „wrede geweld” heeft verdriet gezaaid. „Ik vertrouw de Heer alle mensen toe die tragisch zijn omgekomen”, zei paus Fransiscus. „En ik bid voor de gewonden en iedereen die lijdt als gevolg van deze tragische gebeurtenis.”

Bekijk de hele toespraak in deze video:

Midden-Oosten, Afrika, Oost-Oekraïne en Zuid-Amerika

Verder vroeg de paus zijn toehoorders de slachtoffers in Syrië niet te vergeten. „Dit is juist het moment om te werken aan een politieke oplossing voor de mensen die hopen op vrijheid, vrede en rechtvaardigheid. Een oplossing die de humanitaire crisis het hoofd kan bieden en de thuislozen die hun toevlucht zochten in met name Libanon en Jordanië, veilig terug laat keren.”

De paus hield kort stil bij de vele conflicten wereldwijd. Hij riep Israël en Palestina op een “toekomst met vrede en stabiliteit„ na te streven en vroeg aandacht voor Jemen, vooral voor de Jemenitische kinderen, die „vermoeid zijn door honger en oorlog”. Hierna reisde zijn toespraak langs de Afrikaanse landen Burkina Faso, Mali, Niger, Nigeria, Kameroen, Soedan en Zuid-Soedan („Moge een nieuwe bladzijde openen in de geschiedenis van dat land”) naar Oost-Oekraïne en Zuid-Amerika.

Tijdens het ‘Urbi et Orbi’ spreekt de Paus traditioneel zijn zegen uit over de stad Rome en de wereld. Dit gebeurt met Kerst, Pasen en nieuwjaar. Tijdens Pasen wordt de opstanding van Jezus uit de dood herdacht.