Mathieu van der Poel wint indrukwekkend de Amstel Gold Race

De Nederlander stortte zich in Limburg na een indrukwekkende finale als winnaar ter aarde. De Poolse Niewiadoma won bij de vrouwen.

Mathieu van der Poel moest na zijn krachttoer over de finish even gaan liggen.
Mathieu van der Poel moest na zijn krachttoer over de finish even gaan liggen. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Mathieu van der Poel heeft op ongelooflijke wijze de 54e editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Nederlander van Corendon-Circus, wereldkampioen veldrijden en dit voorjaar al vaker stuntend op de weg, leek na een mislukte vroege aanval kansloos voor de winst. Maar in de slotkilometer achterhaalde hij met een groepje de Fransman Julian Alaphilippe en de Deen Jakob Fuglsang, van wie al werd aangenomen dat ze om de zege zouden sprinten.

De tweede plaats was voor de Australiër Simon Clarke. Fuglsang werd nog derde, Alaphilippe vierde.

Voor de 24-jarige Van der Poel is het zijn grootste zege tot nu toe als prof. Erik Dekker was in 2001 de laatste Nederlander die de klassieker in Limburg had gewonnen.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Wat een finale! Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race! https://t.co/K1tPilasPe

Niewiadoma wint bij de vrouwen

De Poolse wielrenster Katarzyna Niewiadoma heeft de Amstel Gold Race voor vrouwen gewonnen. De renster van Canyon was bij de laatste doorkomst over de Cauberg, kort voor de finish in Vilt, ontsnapt. Annemiek van Vleuten probeerde Niewiadoma nog te achterhalen, maar kwam net te kort. Marianne Vos sprintte naar de derde plaats.

Drie rensters kwamen, toen de finale na de tweede finishpassage echt begon, voorop: de Italiaanse Elisa Longo Borghini, de Australische Amanda Spratt en de Amerikaanse Katie Hall, die rijdt voor het Nederlandse Boels-Dolmans. Vos deed veel werk in de achtervolging van een groep van een kleine twintig rensters met ook wereldkampioene Anna van der Breggen.

Bij de voorlaatste beklimming van de Cauberg liet Niewiadoma al zien de beste klimbenen te hebben. Ze stak over naar de kopgroep, maar zag even later Longo Borghini er alleen vandoor gaan. Van Vleuten probeerde op de Bemelerberg naar de Italiaanse te rijden. Ze slaagde niet, waar de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio en Spratt wel de aansluiting vonden.

Maar op de Cauberg werden de vluchtsters snel gegrepen. Niewiadoma was opnieuw de snelste bergop. Van Vleuten en Vos konden net niet aanhaken en de strijd om de podiumplaatsen was beslist.

(ANP)

Correctie (21 april 2019): Van der Poel was tijdens de Amstel Goldrace 24 jaar, niet 25 jaar. Dat is aangepast.