Komiek Volodymyr Zelensky wint Oekraïense presidentsverkiezingen

Zelensky werd bekend met een serie over een man die president wordt. Zittend president Petro Porosjenko heeft zijn verlies erkend.

Volodymyr Zelensky viert feest na een exitpoll die zijn grote overwinning voorspelt.
Volodymyr Zelensky viert feest na een exitpoll die zijn grote overwinning voorspelt. Foto Genya Savilov/AFP

Volodymyr Zelensky heeft de tweede ronde van de Oekraïense presidentsverkiezingen zondag overtuigend gewonnen. De 41-jarige komiek, beroemd van televisie maar een nieuweling in de politiek, kreeg meer stemmen dan de zittende president Petro Porosjenko. Die heeft zijn verlies al op basis van de exitpolls erkend, meldt persbureau Reuters.

Volgens de eerste exitpoll haalde Zelensky 73 procent van de stemmen tegen 25 procent voor Porosjenko. Het lijkt daarmee een onverwacht grote overwinning te worden voor de tegenkandidaat van de zittende president, die één termijn van vijf jaar achter de rug heeft. Dat met een campagne die volgens critici onduidelijk was. Anti-corruptie en de economie kwamen wel aan bod, maar op veel politieke thema’s zou Zelensky zich aan de oppervlakte gehouden hebben om de kiezer niet tegen de haren in te strijken.

Gekozen voor nieuwe politicus

De overwinning lijkt Zelensky vooral te danken te hebben aan Oekraïners die behoefte hebben aan een nieuw soort politicus met een ander geluid. Iemand die meer aan de corruptie in het land kan doen dan zijn voorganger Porosjenko ook, wiens beloften van verbetering volgens velen amper werden ingelost.

Het thema corruptie bracht Zelensky ook al zijn doorbraak als komiek. Zijn televisieserie waarin een politiek onervaren geschiedenisleraar president wordt dankzij zijn anticorruptieverhaal werd een groot succes op televisie. Zo groot, lijkt het nu, dat het hem zelfs het hoogste ambt in het land bezorgd heeft.