Illegaal verkochte Blake en Mortimer-tekeningen leverden mogelijk 20 miljoen euro op

Justitieel onderzoek Zo’n 200 originele tekeningen van de strip Blake en Mortimer zouden illegaal verkocht zijn via een Parijse galerie, door de man die de tekeningen moest bewaren, denkt de Belgische justitie.

Stripboeken van ‘Blake en Mortimer’ op de boekenbeurs Salon de Livre 2019 in maart in Parijs.
Stripboeken van ‘Blake en Mortimer’ op de boekenbeurs Salon de Livre 2019 in maart in Parijs. JOEL SAGET

Met de verkoop van gestolen originele tekeningen van de strip Blake en Mortimer is mogelijk 20 miljoen euro verdiend.

Dat vermoedt de Belgische justitie, meldden Belgische media, zoals de Standaard, zaterdag. Aanleiding is een uitgebreid justitieel onderzoek naar een man die door de tekenaar en auteur van de strip, Edgar P. Jacobs, enkele jaren voor zijn dood in 1987 was aangesteld om ruim 700 originele Blake en Mortimer-tekeningen voor het nageslacht te bewaren in het Jacobs-fonds.

Die man, Philippe B., wordt ervan verdacht in het geheim uit de kluis uit een Brusselse bank Jacobs-tekeningen aan verzamelaars te hebben verkocht. Originele tekeningen van de strip die Jacobs in 1946 in het blad Kuifje begon, leveren op veilingen tonnen op.

In december 2018 is in deze zaak ook een Parijse galeriehouder aangehouden die met B. zou samenwerken, op verdenking van medeplichtigheid, aldus L’ Echo, een Franstalige Belgische krant.

Oldtimers gekocht van opbrengst

Aanvankelijk dacht de Belgische justitie, die in deze zaak samenwerkt met de Franse justitie, nog dat het om een fraude van rond de 3 miljoen euro ging. Inmiddels denkt men dat er in het verborgene zo’n 200 originele tekeningen van Jacobs illegaal verkocht zijn, voor een bedrag van 20 miljoen.

Verdachte B. zou met de opbrengst zijn collectie oldtimers hebben bekostigd. De dure oude auto’s zijn door de Belgische justitie in beslag genomen.

De zaak zou aan het rollen zijn gekomen omdat andere leden van het Jacobs-fonds argwaan kregen en alarm sloegen. Onder meer de originele covertekening van Jacobs’ beroemdste Blake en Mortimer-album Het Gele Teken uit 1956 zou voor miljoenen verkocht zijn.

Jacobs en kapitein Haddock

Edgar P. Jacobs (1904-1987) was een Belgische striptekenaar en -auteur die bekend stond om zijn realistische striptekeningen in heldere tekenstijl. Hij was onder meer medewerker van Kuifje-tekenaar Hergé, en werkte mee aan verschillende albums van Kuifje.

Jacobs en Hergé waren bevriend, en de drukke Jacobs, die zomaar in enorme scheldkanonnades kon uitbarsten was, zei Hergé in een BBC-interview, mede-inspiratie voor Kuifjes kapitein Haddock, die een meester in het vloeken is.

In de jaren vijftig ontwikkelde Jacobs de detectiveverhalen over Blake en Mortimer, een professor en Brits geheim agent. Jacobs maakte school met filmische en kleurige striptekeningen.

Anders dan Hergé had hij er geen bezwaar tegen dat zijn striphelden na zijn dood door anderen voortgezet zouden worden. De reeks bestaat nog steeds, en onder anderen heeft de Nederlandse tekenaar Peter van Dongen in 2018 het Blake en Mortimer-album De Vallei der Onsterfelijken 1 getekend.