Fijnstof en brandlucht in Noord- en Midden Nederland door paasvuren

In Amsterdam meldt de brandweer dat er een brandlucht in de stad hangt. In verschillende provincies is de luchtkwaliteit slecht.

Bezoekers bekijken het paasvuur in het Overijsselse Dijkerhoek in 2018. De paasvuurbouwers van Dijkerhoek en omliggende buurtschappen strijden jaarlijks om het grootste en mooiste paasvuur van de streek te bouwen.
Bezoekers bekijken het paasvuur in het Overijsselse Dijkerhoek in 2018. De paasvuurbouwers van Dijkerhoek en omliggende buurtschappen strijden jaarlijks om het grootste en mooiste paasvuur van de streek te bouwen. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De paasvuren die zaterdagnacht over de grens in Duitsland zijn aangestoken, hebben door de oostenwind gezorgd voor stankoverlast en extra fijnstof, vooral in de noordoostelijke provincies van Nederland. In Amsterdam meldt de brandweer een brandlucht.

Uit luchtmetingen blijkt de luchtkwaliteit in (delen van) de bovengenoemde provincies zondagochtend slecht. Rondom Beverwijk was de luchtkwaliteit zelfs zeer slecht: de hoeveelheid fijnstof en roet in de lucht waren vijf keer hoger dan de rest van de week. Ook de hoeveelheid koolstofmonoxide liep op. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt rekening met smog.

Tussen 9.00 en 10.00 uur begonnen de fijnstof- en roetwaarden weer af te nemen. Smog en luchtvervuiling kunnen leiden tot verergering van longaandoeningen als astma en COPD. Ook kan het hoesten en kortademigheid veroorzaken. Mensen die hier last van hebben wordt aangeraden zich „niet overmatig in te spannen”.

Dit jaar waren veel paasvuren in Nederland afgelast vanwege de aanhoudende droogte. Het uit de hand gelopen vreugdevuur bij Scheveningen tijdens de jaarwisseling speelde mee bij deze beslissingen. De angst voor ongelukken was groot.

Lees ook: Geen school meer in het dorp, maar nog wel een vuur(tje)