FBI arresteert leider van burgermilitie aan Amerikaanse zuidgrens

De groep van Larry Hopkins plaatste video’s online waarin ze gewapend migrantenkinderen en hun ouders aanhielden die illegaal de grens waren overgestoken.

Larry Hopkins (l) met een lid van zijn rechts-nationalistische militie onder de bijnaam "adder".
Larry Hopkins (l) met een lid van zijn rechts-nationalistische militie onder de bijnaam "adder". Foto Paul Ratje/AFP

De FBI heeft de leider van een Amerikaanse rechts-nationalistische militie, Larry Hopkins, gearresteerd wegens wapenbezit. Hopkins’ gewapende groep houdt migranten aan die illegaal de Amerikaans-Mexicaanse grens oversteken. Dat meldt persbureau Reuters.

De 69-jarige Hopkins mag geen wapens hebben, omdat hij een ex-gedetineerde is. Hopkins noemt zichzelf de aanvoerder van de ‘Verenigde Constitutionele Patriotten’ (UCP). UCP “helpt” naar eigen zeggen de grenspolitie en bestaat uit een groepje vrijwilligers. Sinds eind februari kampeerden ze net buiten het grensplaatsje, Sunland Park, van waaruit ze opereren.

‘Gevaarlijke misdadiger’

Hoewel op Hopkins’ vermeende wapenbezit geen grote straf staat, biedt de aanklacht mogelijk aanleiding voor verder onderzoek naar Hopkins’ activiteiten, zo schrijft The New York Times. UCP uploadde onlangs video’s van gewapende mannen die kinderen en hun ouders gevangen namen bij de Texaanse grensstad El Paso. Ze droegen de migranten daarna over aan de grenspolitie. De openbaar aanklager van New Mexico omschreef Hopkins als een “gevaarlijke misdadiger die geen wapens rondom kinderen en gezinnen hoort te hebben.”

“De arrestatie van de FBI vandaag toont aan dat de rechtsstaat in handen moet zijn van getrainde ordehandhavers - niet van gewapende burgerwachten,” zei aanklager Hector Balderas in een verklaring.

Het lijkt erop dat de FBI met de arrestatie een signaal wil afgeven aan de verschillende burgermilities die langs de grens opereren. Het recordaantal migranten dat illegaal de grens over stak en in een detentiecentrum belandde, is volgens The New York Times deels te wijten aan de inzet van vrijwillige rechtsconservatieve gewapende groeperingen bij de grens. Mexico zei zaterdag zich “ernstig” zorgen te maken over de milities die migranten intimideren.