Gesloten liveblog

Teruglezen: reeks aanslagen in Sri Lanka, ruim 200 doden

De explosies vonden plaats in vier drukbezochte hotels, drie kerken waar op dat moment een paasmis bezig was en een appartementencomplex. Het dodental loopt in rap tempo op. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Teruglezen: reeks aanslagen in Sri Lanka, ruim 200 doden

We sluiten dit liveblog. Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslagen in Sri Lanka:

 • Bij een reeks bomaanslagen in Sri Lanka zijn op paaszondag zeker 207 doden gevallen. 450 mensen raakten gewond.
 • Er vonden acht explosies plaats, bij luxe hotels en kerken in onder meer de hoofdstad Colombo.
 • Onder de slachtoffers zijn ook zeker 27 buitenlanders (Sri Lanka is populair onder toeristen). Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er één Nederlandse dode is. Waarschijnlijk zijn er geen andere Nederlandse slachtoffers.
 • Nog niet alle doden zijn geïdentificeerd.
 • Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor deze strak gecoördineerde aanslagen opgeëist. De politie van Sri Lanka heeft wel dertien arrestaties verricht.
 • Volgens premier Wickremesinghe van Sri Lanka waren er ruim een week geleden al aanwijzingen voor een geplande aanval bekend bij de politie. Maar die informatie is niet met hem of andere ministers gedeeld.
 • Het is nu na middernacht in Sri Lanka. Sinds 18.00 uur lokale tijd geldt in het hele land een avondklok, die tot 06.00 uur 's ochtends (02.30 uur Nederlandse tijd) duurt. De overheid heeft ook besloten de toegang tot sociale media te blokkeren.
 • De locaties van de explosies in Sri Lanka. De kaart kan worden uitgezoomd voor informatie over aanslagen buiten de hoofdstad Colombo:

  Verdere ontwikkelingen kunt u in dit nieuwe blog volgen

'Aanslagplegers checkten onder dezelfde naam in'

Bij drie hotels in Colombo die zondag zijn getroffen door de aanslagen, zijn gasten ingecheckt op dezelfde naam en hetzelfde identiteitsbewijs (de NIC, national identity card). Dat schrijft een journalist van de Daily FT, een krant in de hoofdstad van Sri Lank. Dat zou bekend zijn geworden in het politieonderzoek naar de aanslagen.

De informatie zou ook al zijn gedeeld met de minister van Toerisme, zo meldt persbureau AFP. In het verdere politieonderzoek worden ook camerabeelden uit de hotels geanalyseerd.

Toerisme zwaar getroffen in reeks aanslagen

Uit de aanslagen blijkt dat de daders duidelijke doelwitten voor ogen hadden, zoals toeristen. Drie van de reeks explosies vonden zondagochtend plaats in de hoofdstad Colombo, in de restaurants van luxe hotels, een vierde volgde later.

Meer over toerisme in Sri Lanka: het is de derde inkomstenbron voor het eiland

Geïmproviseerde bom gevonden in de buurt van vliegveld

Zondagavond meldden lokale media dat er een niet-ontploft explosief was gevonden in de buurt van het Bandaranaike International Airport, een internationale luchthaven in Sri Lanka. Het vliegveld ligt in Katunyaka, een plaats op zo'n twintig kilometer van de hoofdstad Colombo.

Een woordvoerder van de luchtmacht van Sri Lanka zou een verklaring naar buiten hebben gebracht. De geïmproviseerde bom (IED) is onschadelijk.

Reizigers die een vlucht hebben die zondag moet vertrekken, moeten zich vier uur van tevoren melden. Op het vliegveld zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht; door extra controles ontstaan lange rijen, laten passagiers weten op sociale media.

Nederlanders informeren familie via website

Veel mensen hebben gebruikgemaakt van de Rode Kruis-site ikbenveilig.nl. Rond 20.00 uur hadden 647 mensen zich op de site laten registreren. 282 keer kon het thuisfront via de pagina vaststellen dat hun bekende of naaste het goed maakt, zo heeft de organisatie laten weten aan persbureau ANP.

Ikbenveilig.nl kan opengesteld worden bij aanslagen of bijvoorbeeld rampen. Doel is dat mensen die zich in het gebied bevinden maar ongedeerd zijn dat kunnen doorgeven, zodat hun naasten die zich elders bevinden weten hoe het met ze gaat. Er zijn verschillende vergelijkbare diensten. Zo heeft ook Facebook de zogenoemde Safety Check, die een vergelijkbaar doel dient. Facebook is momenteel slecht bereikbaar, omdat de regering van Sri Lanka de toegang tot meerdere sociale media-platforms heeft geblokkeerd om te voorkomen dat er schadelijke nep-berichten of geruchten worden gedeeld.

Eerder zondag liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat er één Nederlander om het leven is gekomen. De vrouw van 54 was met haar gezin op vakantie. Zij kwam om bij de aanslag op het Cinnamon Grand Hotel, heeft de Nederlandse ambassadeur Joanne Doornewaard op Sri Lanka zondag bevestigd na berichtgeving van RTL Nieuws.

Er zijn volgens de ambassadeur voor zover bekend geen andere Nederlandse slachtoffers. Zij houdt wel een slag om de arm, omdat nog niet alle slachtoffers van de aanslagen geïdentificeerd zijn. Volgens het ministerie is op de ambassade in Sri Lanka de hele dag en avond doorgewerkt om informatie te verzamelen bij onder meer ziekenhuizen en vragen te beantwoorden.

Over religieuze spanningen in Sri Lanka

Lokale journalisten, premier Wickremesinghe en enkele ministers stellen dat een deel van de explosies zondag werd veroorzaakt door zelfmoordaanslagen. Officieel is er, behalve het nieuws over het aantal arrestaties, nog niets bekend over de details van de aanslagen. Zo heeft nog geen groepering verantwoordelijkheid voor het geweld opgeëist. De overheid heeft wel een vermoeden van wie achter de aanslagen zit. Dat komt ook overeen met het interne politiedocument, waarin werd gewaarschuwd voor de radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

„Spanningen tussen etnische en religieuze groepen zijn er altijd in Sri Lanka", schrijft NRC-redacteur Hanneke Chin-A-Fo. Maar: grootschalig geweld leek de afgelopen jaren juist afgenomen.

Lees ook: Aanslagen verstoren wankel etnisch en religieus evenwicht in Sri Lanka

Politie Sri Lanka heeft dertien arrestaties verricht

Meer nieuws over het politieonderzoek: een woordvoerder meldt aan persbureaus dat dertien mensen zijn gearresteerd in verband met de aanslagen. AP schrijft dat agenten een busje hebben gevonden dat zou zijn gebruikt om de aanslagplegers naar Colombo te rijden. Ook zouden ze een 'safe house' op het spoor zijn.

Meer over de informatie die intern bij de politie bekend was

Een minister heeft via Twitter de interne politiewaarschuwing gedeeld. Dat meldt de lokale journalist Azzam Ameen (BBC). Het document, dat tien dagen geleden zou zijn opgesteld, maakt melding van een „waarschijnlijke aanval”. Kerken zouden specifiek een doelwit vormen in deze plannen.

„Informatie over een geplande aanval”, staat in blokletters bovenaan, in het Engels.

Govt Minister releases Police warning letter which claimed of "information of an alleged plan attack" possibly carried out by an organisation named "National Thawheeth Jamaath" targeting Catholic churches & Indian HC in Colombo https://t.co/9lSTeAwLuM

— Azzam Ameen (@AzzamAmeen) April 21, 2019

De minister die het document deelt, is Harin Fernando van Telecommunicatie, Buitenlandse Werkgelegenheid en Sport.

Acht arrestaties verricht

Volgens de premier zijn er acht arrestaties verricht in verband met de aanslagen. Dat melden internationale persbureaus. De verdachten zouden allen „lokale mensen” zijn, maar in het onderzoek wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de daders „internationale banden” hebben.

Drie politieagenten kwamen zondagmiddag om het leven bij de zelfmoordaanslag in een wooncomplex, de achtste explosie die zondag plaatsvond. Zij deden in de buitenwijk Dematagoda van de hoofdstad Colombo onderzoek naar verdachten.

Update: buitenlandse bezoekers omgekomen

Inmiddels hebben ook meer buitenlandse mogendheden informatie vrijgegeven over staatsburgers die in Sri Lanka zijn omgekomen bij de explosies. Zo zijn er Britse (drie) en Deense (drie) slachtoffers. De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Mike Pompeo, heeft laten weten dat er „meerdere” Amerikaanse doden zijn. Volgens de Canadese premier Justin Trudeau heeft de overheid geen meldingen ontvangen dat er Canadezen getroffen zijn.

Reisadvies van ministerie: houd rekening met de avondklok

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka zondagavond gewijzigd, zo laat een woordvoerder weten. Reizigers die al in het land zijn, moeten net als burgers rekening houden met de avondklok en andere maatregelen. De nieuwe passage:

„Voor heel Sri Lanka is een avondklok afgekondigd van 6 uur in de avond tot 6 uur in de ochtend. Dat betekent dat men in die tijd niet op straat mag zijn. Ook zijn de netwerken voor telefoon, gsm en internet overbelast en werken niet goed of helemaal niet. Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen. Het vliegveld is open, maar men moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn.”

Netwerken voor telefoon, gsm en internet zijn overbelast en werken niet goed of helemaal niet. Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen. Het vliegveld is open, maar men moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn. (2/2)

Volledig reisadvies #SriLanka: https://t.co/Mg9rg6qHKc

— 24/7 BZ (@247BZ) April 21, 2019

De politie zou van tevoren informatie hebben ontvangen

Wisten de autoriteiten dat er mogelijk een aanslag ophanden was? Die vraag speelt al enkele uren, onder meer omdat Sri-Lankese ambtenaren via Twitter meldden dat zij op de hoogte waren van zulke plannen.

Persbureau AFP schreef zondagmiddag dat de politie tien dagen geleden informatie van een islamitische terreurgroep had gevangen. Daarin zou de organisatie zelfmoordaanslagen aankondigen. In een intern politiebericht, dat AFP heeft ingezien, staat dat die informatie afkomstig was van „een buitenlandse inlichtingendienst”.

Premier Wickremesinghe zei zondagmiddag in een verklaring ook dat er al voor de aanslag informatie binnen was gekomen. Echter: „Ik noch de ministers zijn daarvan op de hoogte gesteld”, zei hij. „We moeten onderzoeken waarom de benodigde voorzorgsmaatregelen niet zijn genomen op basis van die informatie.”

Premier Wickremesinghe vraagt burgers vrede te bewaren

Premier Ranil Wickremesinghe heeft in een verklaring aan de pers opgeroepen tot kalmte: „Wat nu het belangrijkste is, is de aanvallers arresteren.” Ook drukte hij burgers op het hart zich aan de avondklok te houden - autoriteiten willen voorkomen dat mensen samenscholen op de plekken waar al aanslagen plaatsvonden, uit angst dat daar nog meer explosies volgen. Bovendien moet men vooral proberen rustig te blijven zodat de veiligheidstroepen en politie goed kunnen werken.

De premier kreeg bijval van het ministerie van Defensie. Dat waarschuwt de Sri-Lankezen en media voor het delen van beschuldigingen of namen van betrokkenen. Dat zou kunnen leiden tot onrust „tussen verschillende gemeenschappen in het land”, meldt de BBC.

Een journaliste die aanwezig was bij het persmoment, citeert premier Wickremesinghe in haar Twitter-bericht: „Bewaar de vrede".

PM @RW_UNP urges calm, requests citizens to protect the peace. "Any disturbance will divert attention of the security forces and police from this very important investigation into the attacks today" #EasterSundayAttacksLK #lka

— dharisha (@tingilye) April 21, 2019

'Ongekende schaal'

De acht ontploffingen vonden zondag in meerdere steden in Sri Lanka plaats. Het ging dus vooral om kerken en luxe hotels.

„Dit is een aanslag op ongekende schaal: meerdere explosies die op elkaar waren afgestemd en waarvoor zeer nauwe coördinatie nodig was", zo omschrijft de hoogste gezant van Sri Lanka in het Verenigd Koninkrijk de gebeurtenissen. Zij zegt dat het „zeker terroristische aanslagen zijn".
Sri Lanka hoort bij de Britse commonwealth, de gemenebest. Haar collega, de Britse vertegenwoordiger in Sri Lanka, liet eerder weten dat hij ziekenhuizen Britse slachtoffers bezocht.

Zes van de aanslagen vonden plaats in de hoofdstad Colombo. Volgens journalist Sandun Arosha gebeurde dat „als in een serie", zegt hij tegen CNN.

Enkele van de getroffen gebouwen:

Persbureau AFP schrijft dat de ontploffing in het Cinnamon Hotel plaatsvond in het restaurant van het hotel. Het persbureau citeert een manager: „Het gebeurde om half negen 's ochtends, het was druk in de ontbijtzaal en bij het buffet. Het was een totale chaos.”

Meer beeld van de aanslagen tijdens Paasviering in Sri Lanka in deze fotoserie

Zeker 27 buitenlanders onder de doden

Het aantal buitenlanders dat is omgekomen bij de aanslagen lijkt hoger dan eerder gemeld. Media in Sri Lanka en de autoriteiten melden dat zeker 27 van de dodelijke slachtoffers uit het buitenland kwamen. Een van de slachtoffers is een 54-jarige vrouw uit Nederland. De anderen komen onder meer uit Turkije, China en India, meldt persbureau Reuters.

De Sri-Lankese nieuwszender News 1st meldt dat de gezondheidsdiensten spreken van 35 buitenlandse doden, onder meer uit de VS, Denemarken en Marokko. Die berichten zijn door andere nieuwsmedia vooralsnog niet bevestigd.

Het totale dodental is in het afgelopen uur ongewijzigd gebleven. Ten minste 207 mensen zijn om het leven gekomen, 450 mensen zijn overgebracht naar ziekenhuizen. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen. Een ziekenhuisdirecteur in Batticaloa zegt dat daar in ieder geval vijf kinderen zijn gedood, meldt de BBC.

Een beeldje van Sint-Jakobus in een kerk in Negombo, waar een bom afging. Foto Reuters

Nederlands slachtoffer is 54-jarige vrouw

Het Nederlandse slachtoffer van de aanslagen in Sri Lanka is een 54-jarige vrouw. Zij woonde in het buitenland, maar niet in Sri Lanka. Ze kwam om het leven bij de explosie in het Cinnamon Grand Hotel in hoofdstad Colombo, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Autoriteiten: tot nu toe negen buitenlanders onder doden

De autoriteiten melden dat er tot nu toe negen buitenlanders zijn onder de doden van de aanslagen. Zij zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Portugal. Dat meldt de BBC.

Het Portugese persbureau Lusa meldde eerder al dat er een Portugees onder de slachtoffers was. Het zou een jonge Portugese man zijn, schrijft persbureau AFP op gezag van de Portugese consul. De Chinese staatskrant People's Daily zei eerder ook al dat er een Chinese staatsburger was omgekomen bij de aanslagen.

Wat we tot nu toe weten over de aanslagen in Sri Lanka

 • Op acht plekken verspreid over het land, waaronder in hoofdstad Colombo, vonden zondagochtend explosies plaats.
 • Het gaat om aanslagen op drie kerken waar op dat moment missen bezig waren, vier hotels en een appartementencomplex.
 • Volgens de politie zijn daarbij 207 mensen om het leven gekomen en nog eens 450 anderen gewond geraakt. Er is een Nederlander omgekomen. Bij de achtste aanslag stierven drie agenten.
 • De meeste explosies waren zelfmoordaanslagen.
 • De politie heeft zeven arrestaties verricht. Volgens autoriteiten zijn alle arrestanten verbonden aan dezelfde groep. Welke groep dat is, werd niet bekendgemaakt.
 • De overheid heeft een avondklok ingesteld: iedereen moet tot nader order binnen blijven. Universiteiten zijn gesloten, treinverkeer is opgeschort.
 • Grote sociale media zijn geblokkeerd om de verspreiding van „valse informatie” tegen te gaan. WhatsApp en Facebook zijn niet toegankelijk.
 • De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

Een Nederlander omgekomen bij aanslagen

Bij de aanslagen in Sri Lanka is een Nederlander omgekomen, meldt minister Blok op Twitter.

Twitter avatar ministerBlok Stef Blok Spreek afschuw uit over de aanslagen in Sri Lanka op deze Paaszondag. In 1 woord, verschrikkelijk. Op dit moment kunnen we bevestigen dat er helaas 1 Nederlander is omgekomen. We staan in contact met de familie van het slachtoffer. Blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Politie: dodental naar 207, 450 gewonden

De politie heeft het dodental naar boven bijgesteld. Bij de acht explosies zijn volgens de politie 207 mensen om het leven gekomen en 450 anderen gewond geraakt. Eerder meldde de politie dat daarbij 138 mensen zouden zijn omgekomen.

'Vijf buitenlanders geïdentificeerd'

Tot nu toe zouden vijf buitenlandse slachtoffers zijn geïdentificeerd, meldt News First op basis van de minister van Buitenlandse Zaken. Van 22 anderen wordt op basis van hun huidskleur eveneens verwacht dat ze uit het buitenland komen.

Persbureau Reuters meldde op gezag van de Chinese staatskrant People's Daily dat er een Chinese staatsburger om het leven is gekomen bij de aanslagen. Het Chinese persbureau Xinhua zei ook dat er vier Chinezen gewond raakten. Hun toestand is stabiel.

Universiteiten gesloten, nachttreinen opgeschort

In een reactie op de aanslagen en het instellen van de avondklok sluiten alle staatsuniversiteiten hun deuren en zijn alle nachttreinen opgeschort, meldt het Sri Lankese News First. De universiteiten zijn tot nader order gesloten.

Ook zijn vier examens, die het ministerie van Onderwijs gepland had staan, uitgesteld.

Zeven arrestaties, meeste explosies waren zelfmoordaanslagen

De politie heeft in totaal zeven mensen gearresteerd die in verband worden gebracht met de explosies en aanslagen. Dat meldt een BBC-journalist die werkzaam is in hoofdstad Colombo op basis van de minister van Defensie. De overheid heeft ook bevestigd dat de meeste explosies zelfmoordaanslagen waren. Vermoedelijk werden die uitgevoerd door leden van dezelfde groep.

Twitter avatar AzzamAmeen Azzam Ameen 07 suspects arrested in connection with today's coordinated bombings in Colombo, Negombo & Batticaloa. Govt has now confirmed most of the blasts were suicide bomb attacks most probably carried out by 01 group: State Minister for Defence Ruwan Wijewardena via @tingilye

Volgens de vice-minister van Transport zijn er bij de aanslagen 190 mensen om het leven gekomen, schrijft persbureau AP.

Paus betuigt steun tijdens paastoespraak

Tijdens zijn jaarlijkse paastoespraak in Vaticaanstad heeft Paus Franciscus steun betuigd aan de slachtoffers van de aanslagen. Franciscus sprak van „wreed geweld”.

„Ik heb met droefheid kennis genomen van het nieuws van de aanslagen, die juist vandaag, met Pasen, rouw en pijn brachten in verschillende kerken en andere plaatsen van samenkomst in Sri Lanka.”

Trump, Macron en Merkel veroordelen aanslag

Ook Trump, Macron en Merkel hebben gereageerd op het nieuws uit Sri Lanka. Trump zegt klaar te staan om te helpen en brengt per tweet zijn condoleances over. Hij betuigt zijn medeleven aan „138 miljoen doden en 600 zwaargewonden”. Hij doelde eigenlijk op de 138 doden van de aanslagen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Heartfelt condolences from the people of the United States to the people of Sri Lanka on the horrible terrorist attacks on churches and hotels that have killed at least 138 million people and badly injured 600 more. We stand ready to help!

Macron, die diep bedroefd zegt te zijn, veroordeelt „deze gruwelijke daden” sterk.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Profonde tristesse après les attaques terroristes contre des églises et des hôtels au Sri Lanka. Nous condamnons fermement ces actes odieux. Toute notre solidarité avec le peuple sri lankais et nos pensées pour tous les proches des victimes en ce jour de Pâques.

Merkel laat in een reactie weten dat „de religieuze haat en onverdraagzaamheid die vandaag op een verschrikkelijke manier zijn uitgekomen, niet mogen zegevieren”, meldt persbureau AFP.

Reactie Verenigde Naties in Sri Lanka

De Verenigde Naties in Sri Lanka veroordeelt „de gruwelijke aanslagen”. De internationale organisatie roept alle burgers en leiders op om „in deze moeilijke tijden” verenigd te blijven.

Twitter avatar UNSriLanka UN in Sri Lanka The @UN in #lka strongly condemns the horrific attacks carried out against civilians and worshipers in #SriLanka. Heartfelt condolences to the families, victims & the Gov & people of #lka. The UN in #lka urges all citizens, all leaders to stand united during these difficult times

244 registraties op ikbenveilig.nl

Op de website ikbenveilig.nl hebben zich rond het middaguur al 244 mensen zich geregistreerd, meldt persbureau ANP. Via de site hebben inmiddels 29 mensen elkaar gevonden.

De site werd vanmorgen opengesteld door het Nederlandse Rode Kruis. Nederlanders die in Sri Lanka zijn kunnen via de site laten weten of ze veilig zijn. Het thuisfront kan op de naam zoeken naar familie en vrienden in het getroffen gebied.

Drie agenten omgekomen bij achtste explosie

Bij de achtste explosie bij een appartementencomplex in Dematagoda heeft een zelfmoordterrorist drie politieagenten gedood. Dat meldt persbureau AFP op basis van de politie.

Minister van Defensie: aanslagplegers geïdentificeerd

De Sri Lankese minister van Defensie, Ruwan Wijewardane, heeft tijdens een persconferentie gezegd dat de aanslagplegers zijn geïdentificeerd. Ook kondigde hij aan alle nodige acties te ondernemen tegen welke extremistische groep dan ook. „We zullen deze extremistische groepen geen enkele kans bieden om te opereren en te doen wat ze hebben gedaan”, zei hij.

Twitter avatar HarshadeSilvaMP Harsha de Silva Minister @RWijewardene addressing the press just now says action will be taken to stop activity of all extremist groups in the country. Social media temporary banned. 12 hour curfew from 6pm. The Dehiwela n Dematagoda blasts seem to be by those in the ring running from the law.

Verdere details over de daders werden niet bekendgemaakt.

Reisorganisaties: geen van onze Nederlandse klanten slachtoffer

Reisorganisaties Thomas Cook en TUI melden aan persbureau ANP dat de Nederlanders die via hen geboekt hebben niet betrokken zijn bij de aanslagen in Sri Lanka. Hetzelfde geldt voor mensen die het land rondreizen met Kras, onderdeel van TUI.

Wat we tot nu toe weten over de aanslagen in Sri Lanka

 • Op acht plekken verspreid over het land, waaronder in hoofdstad Colombo, vonden zondagochtend explosies plaats.
 • Rond 10.00 uur lokale tijd (6.30 uur Nederlandse tijd) kwamen de eerste berichten binnen.
 • Het gaat om aanslagen op drie kerken waar op dat moment missen bezig waren, vier hotels en een appartementencomplex.
 • Het precieze aantal doden is nog altijd onduidelijk. De politie meldt dat er 138 mensen om het leven zijn gekomen. Honderden anderen raakten gewond.
 • De overheid heeft direct een avondklok ingesteld: iedereen moet tot nader order binnen blijven
 • Ook heeft de overheid grote sociale media geblokkeerd. Sri Lankezen kunnen niet op WhatsApp en Facebook, zo kan „valse informatie” niet worden verspreid.
 • De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

Tamils spreken van 'gruwelijke aanslagen' op iedereen

De Tamil National Alliance, een politieke alliantie die de Tamil-minderheid vertegenwoordigt, ziet de „gruwelijke aanslagen” als een aanval op „ons allemaal, niet op sommigen van ons”. De alliantie spreekt van „onmenselijke daden” en denkt dat ze zijn bedoeld om verschillende religieuze en etnische gemeenschappen te beschadigen.

Tussen 1983 en 2009 woedde de Sri Lankese Burgeroorlog tussen Tamils en de Singalezen, de grootste etnische groep van het land.

Juncker reageert, Arabische Golfstaten veroordelen aanslag

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft op Twitter geschreven klaar te staan om Sri Lanka te ondersteunen.

Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker It was with horror and sadness that I heard of the bombings in #SriLanka costing the lives of so many people. I offer my heartfelt condolences to the families of the victims who had gathered to worship peacefully or come to visit this beautiful country. We stand ready to support.

Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten veroordelen de aanslagen, meldt persbureau AP. De Verenigde Arabische Emiraten riep de internationale gemeenschap op „de plaag van het terrorisme uit te roeien om zo de internationale vrede en veiligheid te waarborgen”.

Qatar legde de nadruk op het afwijzen van geweld en terrorisme, Bahrein benadrukte dat „deze daden van terrorisme onverenigbaar zijn met religieuze principes en menselijke en morele waarden.”

Achtste explosie in buitenwijk Colombo, avondklok ingesteld

Er heeft een achtste explosie plaatsgevonden bij een appartementencomplex in Dematagoda, een buitenwijk van hoofdstad Colombo. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. De Sri Lankese overheid stelt een avondklok in die over drie uur ingaat. Iedereen moet binnen blijven tussen 18.00 uur en 6.00 uur (lokale tijd).

Twitter avatar AzzamAmeen Azzam Ameen Islandwide Curfew will be imposed shortly - State Defence Minister Ruwan Wijewardena

Op Twitter meldt een journalist dat veel Sri Lankezen geen gebruik kunnen maken van WhatsApp en Facebook. Persbureau Reuters meldt nu ook dat de overheid toegang tot grote sociale media heeft geblokkeerd.

Twitter avatar Meerasrini Meera Srinivasan #Srilanka: Whatsapp, Facebook not working in Sri Lanka for many, following #SriLankaBlasts on Sunday.
#lka via @the_hindu

Reactie van het Nederlandse Koninklijk Huis

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Reactie van Koning Willem-Aleander en Koningin Máxima n.a.v. aanslagen in Sri Lanka:
https://t.co/kGYYPluvGN https://t.co/3wBLp0QhBw

Moslimraad: aanslagen zijn bewuste poging om paniek te zaaien

In een reactie op de aanslagen spreekt de Moslimraad van Sri Lanka van „een bewuste poging om paniek te zaaien en het maatschappelijk leven te verstoren”. Zij verafschuwen het geweld en benadrukken dat alle religies gebaseerd zijn op vrede en gerechtigheid.

May: verschrikkelijke gewelddadigheden

De Britse premier Theresa May spreekt in een reactie op Twitter van „verschrikkelijke gewelddadigheden”. Verder schrijft ze dat we ervoor moeten zorgen dat „niemand ooit zijn geloof in angst hoeft uit te oefenen”.

Twitter avatar theresa_may Theresa May The acts of violence against churches and hotels in Sri Lanka are truly appalling, and my deepest sympathies go out to all of those affected at this tragic time. We must stand together to make sure that no one should ever have to practise their faith in fear.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ziet de aanslagen als een „aanval op de hele mensheid”.

Twitter avatar RTErdogan Recep Tayyip Erdoğan I condemn in the strongest terms possible the Easter terror attacks in #SriLanka. This is an assault on all of humanity. On behalf of the Turkish people, I offer my condolences to the families of the victims and the people of #SriLanka, and wish a speedy recovery to the injured.

Zevende explosie in hotel

Er heeft een zevende explosie plaatsgevonden bij een hotel tegenover een dierentuin. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen. De dierentuin sluit zijn deuren.

Twitter avatar AzzamAmeen Azzam Ameen An explosion reported at a hotel opposite Dehiwala Zoo: Police Spokesman
Twitter avatar AzzamAmeen Azzam Ameen 2 dead in an explosion took place inside a small hotel in Dehiwela https://t.co/wR5wMinueb

Wat we tot nu toe weten over de aanslagen in Sri Lanka

 • Op zes plekken verspreid over het land, waaronder hoofdstad Colombo, hebben explosies plaatsgevonden.
 • Het gaat om aanslagen op drie kerken waar op dat moment missen bezig waren, en drie hotels.
 • Het precieze aantal doden is onduidelijk. De politie meldt dat er 138 mensen om het leven zijn gekomen. Honderden anderen raakten gewond.
 • Rond 10.00 uur lokale tijd (6.30 uur Nederlandse tijd) kwamen de eerste berichten binnen.
 • De aanslagen zijn vooralsnog niet opgeëist.

Ravage na aanslag bij Shangri-La hotel

Ministerie in reisadvies: volg instructies lokale autoriteiten op

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka na de aanslagen aangescherpt. Er gold al een 'code geel', wat staat voor 'Let op, veiligheidsrisico's'. Daar voegt het ministerie nu aan toe dat instructies van de lokale autoriteiten altijd moeten worden opgevolgd. Mensen die met een georganiseerde reis in Sri Lanka zijn, moeten contact houden met de reisorganisatie.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Ben je in Sri Lanka? Laat je familie en vrienden weten hoe het met je gaat. Vermijd de omgeving van de aanslagen. Volg media & instructies lokale autoriteiten. Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen rond het vliegveld.

Over eventuele Nederlandse slachtoffers kon de woordvoerder van het ministerie nog niets zeggen.

Alle paasmissen in Colombo geschrapt

De aartsbisschop van hoofdstad Colombo heeft alle paasmissen in de stad afgelast, meldt zender Newfirst.

Officieel dodental: 156, 35 buitenlanders

De politie meldt dat het officiële dodental is gestegen tot 156, onder hen 35 buitenlanders, aldus persbureau AFP.

„Er zijn veel gewonden, sommigen verkeren in kritieke toestand”, meldt een bron van de politie aan het persbureau. In hoofdstad Colombo zouden er 254 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Eerdere schattingen liepen uiteen van 129 tot 160 dodelijke slachtoffers. De aanslagen op drie drukbezochte hotels en drie kerken zijn nog niet opgeëist.

Ook Rutte reageert op 'vreselijke berichten'

Minister-president Rutte heeft via Twitter reageert op de „vreselijke berichten uit Sri Lanka”. Hij herhaalt de boodschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken; er wordt uitgezocht of er Nederlanders bij betrokken zijn.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag. @MinBZ volgt situatie op de voet en zoekt uit of er Nederlanders bij betrokken zijn. Gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.

Volgens reisorganisaties TUI en Thomas Cook zijn er geen Nederlandse gasten ondergebracht in de getroffen hotels, meldt ANP. Op de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis kunnen Nederlanders in Sri Lanka hun naasten hier laten weten hoe ze het maken. Ook kan het thuisfront zoeken naar familie en vrienden in het getroffen gebied.

Beeld na de explosies

'129 doden, bijna vijfhonderd gewonden'

In een laatste update meldt internationaal persbureau AP dat er bij de zes explosies zeker 129 mensen zijn omgekomen en bijna vijfhonderd gewond raakten. Zij baseren zich op Daily News, een door de overheid gecontroleerde krant. De krant meldt zelf 138 doden en minstens 402 gewonden.

Premier India reageert

De Indiase premier Modi heeft op Twitter de „afschuwelijke ontploffingen” veroordeeld. Hij schrijft: „Er is geen plaats voor dergelijke barbaarsheid in onze regio.”

Twitter avatar narendramodi Chowkidar Narendra Modi Strongly condemn the horrific blasts in Sri Lanka. There is no place for such barbarism in our region. India stands in solidarity with the people of Sri Lanka. My thoughts are with the bereaved families and prayers with the injured.

Toerismebureau deelt noodnummer voor buitenlanders

Het Sri Lankese toerismebureau heeft een noodnummer gedeeld voor buitenlanders. Zij kunnen de toeristenpolitie bellen, schrijft de SLTDA op Facebook.

Het toerismebureau roept, net als premier Wickremesinghe, op om nieuws van onbekende bronnen „wat onnodige angst kan veroorzaken bij ons allemaal” niet te delen. Ook vragen ze alle hotels, specifiek in Colombo maar ook daarbuiten, om „maximale maatregelen te nemen om de veiligheid te verbeteren”.

Politie: negen buitenlanders onder doden

De politie meldt aan persbureau Reuters dat er momenteel 137 doden zijn geregistreerd. Van hen zijn er negen afkomstig uit het buitenland.

In Negombo, een noordelijke stad, zijn tot nu toe 67 doden gemeld, in de stad Batticaloa, in het oosten van het land, 25. Verwacht wordt dat het dodental oploopt.

Premier spreekt van 'laffe aanvallen op onze mensen'

Premier Ranil Wickremesinghe laat in een reactie op Twitter weten de „laffe aanvallen op onze mensen” ten zeerste te veroordelen. Hij roept zijn burgers op „verenigd en sterk” te blijven en de niet-geverifieerde informatie en speculaties niet te verspreiden.

Twitter avatar RW_UNP Ranil Wickremesinghe I strongly condemn the cowardly attacks on our people today. I call upon all Sri Lankans during this tragic time to remain united and strong. Please avoid propagating unverified reports and speculation. The government is taking immediate steps to contain this situation.

Autoriteiten: doneer bloed

Autoriteiten roepen mensen op bloed te doneren. Daar wordt direct gehoor aan gegeven, meldt deze journalist. Zij spreekt van een „overweldigende reactie” bij de bloedbank.

Twitter avatar Imtiaz88Zahrah Zahrah Imtiaz National Blood Bank brimming with people come to donate blood! Such an overwhelming response #faithinhumanityrestored #Slchurchattacks https://t.co/ODnqOhQySZ

Explosies gemeld op de volgende plekken:

 • St. Anthoniuskerk in Colombo
 • St. Sebastiaankerk in Negombo
 • Zionskerk in Batticaloa
 • Shangri-La hotel in Colombo
 • Kingsbury hotel in Colombo
 • Cinnamon Grand hotel in Colombo

Veiligheidsraad bijeen, scholen dicht

Premier Ranil Wickremesinghe heeft de de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. De minister van Onderwijs, Akila Viraj, sluit maandag en dinsdag alle overheidsscholen.

160 doden bij zes explosies

Bij zes explosies in kerken en hotels zijn in Sri Lanka op paaszondag 160 mensen om het leven gekomen, meldt de Sri Lankese zender Newsfirst. Naar verwachting loopt het dodenaantal nog op.

De explosies vonden plaats in drie kerken en drie drukbezochte hotels in Colombo, Negombo en Batticaloa. In Colombo zouden veertig mensen zijn omgekomen en 295 mensen gewond zijn geraakt, aldus de de directeur van het overheidsziekenhuis in die stad. In de noordelijke stad Negombo kwamen 93 mensen om, in Batticaloa, in het oosten van Sri Lanka, worden 27 doden en 73 gewonden gemeld.

Rond 10.00 uur lokale tijd (6.30 uur Nederlandse tijd) kwamen de eerste berichten binnen. In de kerken waren op dat moment paasmissen aan de gang. Op Facebook schreef een van de kerken: „Een bomaanslag op onze kerk. Kom alsjeblieft helpen als een van uw familieleden hier is”. Autoriteiten roepen mensen op bloed te doneren.

De explosies zijn nog niet opgeëist. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn bij de aanslag.

Zes procent van de inwoners van Sri Lanka is christelijk, van wie de meerderheid rooms-katholiek is. Het merendeel van de bevolking is boeddhistisch.