Tweede man FVD uit kritiek op Baudet

Forum Voor Democratie Mede-oprichter Henk Otten van Forum voor Democratie vindt het hoog tijd dat de partij niet meer alleen draait om partijleider Thierry Baudet.

De tweede man van Forum voor Democratie, Henk Otten, uit onomwonden kritiek op partijleider Thierry Baudet. Volgens Otten, medeoprichter en aanstaand fractievoorzitter in de Eerste Kamer, moet Baudet zich niet meer inlaten met filosofische vergezichten en moet hij andere volksvertegenwoordigers meer bij de koers van de partij betrekken. De veel besproken overwinningsspeech op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen had Baudet dan ook niet in die vorm moeten houden.

Dat zegt Henk Otten in een interview met NRC. Met zijn speech „trekt” Baudet de partij „naar rechts”, vindt Otten. „En dan verlies je de verbinding met het centrum.”

De onomwonden kritiek van Otten op zijn partijleider is opmerkelijk. Hij is een vertrouweling van Baudet en al jaren de sterke man achter de schermen. In 2016 hebben zij samen de partij opgericht. Sindsdien was Otten belast met onder meer de interne organisatie, de partijfinanciën en leidde hij de campagnes

In de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen bleek dat Baudet en Otten inhoudelijk niet altijd op één lijn zitten. Baudet bepleit al jaren een vertrek van Nederland uit de EU, een ‘Nexit’. Otten, econoom en ooit internationaal zakenbankier, is daar tegen. Hij wil economische samenwerking in Europees verband behouden.

Otten, zo zegt hij in het interview, is evenmin gelukkig met de campagne waar Forum voor Democratie recent mee kwam tegen wat de partij ‘linkse indoctrinatie van het onderwijs’ noemt. Het meldpunt dat leerlingen aanmoedigt hierover hun beklag te doen noemt Otten „een misser”.

Om twee redenen is Otten ertegen dat Baudet geregeld in zijn openbare optredens direct of indirect verwijst naar gedachtengoed dat populair is in extreemrechtse, nationalistische kringen. Zo sprak Baudet herhaaldelijk over een ‘boreale wereld’ en ooit over een Europa dat ‘dominant blank’ moet blijven.

Otten zegt dat „alt-right-achtig gedoe” wat hem betreft niet bij de partij hoort. „Ik ga voor vernieuwing.” Hij ergert zich aan critici die de partij „in de racisme-hoek” plaatsen. „Fascisme, racisme, ik wil daar niks mee te maken hebben.”

Andere mensen van de partij, bijvoorbeeld de 86 nieuwe statenleden, hebben er bovendien last van. Zij worden op Baudets uitspraken aangesproken. Otten: „Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten.” „Hij gaat over zijn eigen woorden, maar woorden hebben consequenties.” En: „Het is de vraag of je een politieke partij moet gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt. Ik vind van niet.”

De jonge partij die razendsnel gegroeid is – met twee Tweede Kamerzetels, 86 Statenleden, ruim 30.000 leden en straks 13 senatoren – wil de gelederen bovendien graag gesloten houden. Ruim een jaar geleden werd een aantal prominente leden na openlijke kritiek op de leiding uit de partij gezet. Otten, die ooit actief was bij de LPF, heeft altijd gewaarschuwd voor de wijze waarop die partij door interne conflicten uit elkaar spatte.

Lees ook: Een uitgebreide reconstructie van de ruzie binnen FvD in 2017 Interview Henk Otten pagina 14-16