Twee arrestaties in verband met dood journalist N-Ierland

Lyra McKee kwam om door een schietpartij bij rellen in Londonderry. De politie vermoedt dat extremistische Ierse nationalisten achter het geweld zitten.

Bloemen op de plaats waar Lyra McKee werd neergeschoten.
Bloemen op de plaats waar Lyra McKee werd neergeschoten. Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

De Noord-Ierse politie heeft zaterdagochtend twee mannen aangehouden in verband met de dood van de 29-jarige Lyra McKee. Dat meldt de politie. De journalist kwam donderdagavond om het leven door vuurwapengeweld tijdens rellen in de stad Londonderry.

Het gaat om twee mannen van 18 en 19 jaar oud. Zij worden zaterdag ondervraagd, laat de politie weten. Eerder maakten autoriteiten al bekend dat zij de dood van de journalist als een ‘terroristisch incident’ beschouwen. Vermoed wordt dat een afsplitsing van IRA, het Ierse Republikeinse Leger, achter het geweld zit. De assistent-hoofdcommissaris noemde de daders eerder „gewelddadige, dissidente nationalisten”.

De IRA was een paramilitaire organisatie die Ierse eenheid, een republiek, nastreefde. Die organisatie droeg leden in 2005 op om de gewapende strijd daarvoor definitief te staken. In de jaren daarna zijn afsplitsingen ontstaan die wel nog geweld gebruiken.

Toegenomen spanningen Londonderry

Zaterdagmiddag stelde een woordvoerder van de politie in het district waar Londonderry in ligt dat „mensen de schutter hebben gezien” tijdens de onlusten. De politie gaat ervan uit dat er één schutter was, die op de politie schoot. McKee zou verwond zijn door een verdwaalde kogel.

De woordvoerder omschreef de rellen waarbij McKee om het leven kwam, in een BBC-programma zaterdag als „duidelijk geënsceneerd”. Er ontstond donderdagavond onrust in de wijk Creggan in Londonderry. In die stad, ook wel Derry genoemd, zijn spanningen toegenomen sinds begin dit jaar. Toen lieten republikeinse extremisten een autobom onploffen. Rond Pasen herdenken republikeinen de Paasopstand van 1916, tegen de Britten in Ierland.

Londonderry ligt dicht bij de grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Een harde grens als gevolg van Brexit is een schrikbeeld

McKee was een bekende journalist in de regio en de Britse pers. Journalisten vielen de politie bij in de oproep naar getuigen om zich te melden. Vrijdag vroeg de politie om camerabeelden die omstanders zelf hadden gemaakt van de relllen. Die video’s en vrijgegeven bewakingsbeelden worden geanalyseerd in het onderzoek.

Op vrijdag werd in Londonderry een bijeenkomst gehouden om McKee te herdenken.

Politieagenten doen onderzoek in de wijk Creggan, waar McKee werd geraakt door het vuurwapengeweld. Reuters Clodagh Kilcoyne/Reuters