Turkije

Mannen uit VAE opgepakt in Khashoggi-moordzaak

Turkije heeft twee spionageverdachten afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gearresteerd in verband met de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat heeft een Turkse functionaris vrijdag gezegd, aldus persbureau Reuters.

De verklaringen van de twee verdachten doen volgens de functionaris vermoeden dat zij informatie verzamelden over politieke bannelingen en studenten. Hij zei dat een van hen zes maanden is gevolgd en dat Turkije „uitgebreid bewijs” heeft van „de geheime activiteiten van de individuen op Turkse bodem”. De twee zouden bekend hebben voor de inlichtingendienst van de VAE te werken.

Een van hen kwam in oktober 2018 in Istanbul aan, enkele dagen na de dood van Washington Post-columnist Jamal Khashoggi. De ander zou hem later nagereisd zijn. Turkije onderzoekt „of de aankomst van de eerste persoon gerelateerd was aan de moord op Jamal Khashoggi”, aldus de functionaris.

Khashoggi, die kritisch was op de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, werd in oktober gedood in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul. Volgens een VN-onderzoek ging het om een „brute en geplande moord, uitgevoerd door functionarissen van de Saoedische staat”.