Tientallen Syrische militairen omgekomen bij aanvallen door jihadisten

Vermoedelijk zijn rond de zestig militairen en regeringsgezinde militanten gesneuveld. Zowel IS als een aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroep voerden aanvallen uit.

Kapot geschoten gebouwen in Homs, waar de afgelopen dagen tientallen Syrische militairen zijn omgekomen bij een hinderlaag van terreurgroep IS.
Kapot geschoten gebouwen in Homs, waar de afgelopen dagen tientallen Syrische militairen zijn omgekomen bij een hinderlaag van terreurgroep IS. Foto Sergei Grits/AP

Bij twee aanvallen van jihadisten in Syrië zijn de afgelopen dagen tientallen militairen van het Syrische regime omgekomen. In de centrale regio van Homs werden eenheden verrast door een hinderlaag van terreurgroep Islamitische Staat (IS). In het noordwesten kwamen militairen en strijders van een regeringsgezinde militie om het leven bij een aanval van een aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroep.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten werden de regeringstroepen in Homs twee dagen geleden overvallen door de IS-strijders in de woestijn. Bij de gevechten die tot zaterdag duurden, sneuvelden zeker 27 militairen, inclusief vier officieren.

Lees ook: In het kamp voor IS-families is de sfeer grimmig

De proregeringsgroep Liwa al-Quds bevestigde de hinderlaag en zei dat ze strijders naar het plaatsje al-Sukhna heeft gestuurd om te helpen, meldt persbureau Reuters. In totaal zouden daar twee Syrische bataljons met ongeveer vijfhonderd militairen onder vuur hebben gelegen. Zij zouden de woestijn ingetrokken zijn om op zoek te gaan naar een legerdivisie die afgelopen week verdwenen was.

Liwa al-Quds, een elite-eenheid die regelmatig met regeringstroepen optrekt, heeft niet bekendgemaakt hoeveel doden er zijn gevallen. Syrische staatsmedia hebben nog niet over de aanval bericht. IS heeft via zijn persbureau Amaq bevestigd achter de hinderlaag te zitten. Het is niet duidelijk hoeveel jihadisten zijn omgekomen.

Koerdische troepen verdreven IS uit zijn laatste bastion in de oostelijke regio Deir el-Zour, in de plaats Baghouz. Strijders van de terreurbeweging vluchtten onder meer naar het westen de woestijn in, waar zo nog steeds prikacties kunnen uitvoeren.

Aanvallen van rebellen in buurt van Aleppo

Ook voerden rebellen van de aan Al-Qaeda gelieerde Hayat Tahir al-Sham zaterdagochtend aanvallen uit op regeringsdoelen in de buurt van Aleppo, meldt het Syrisch Observatorium. Daarbij zouden nog eens zeker 21 militairen en regeringsgezinde militanten zijn omgekomen.

In september kwamen strijdende groepen rond Aleppo een staakt-het-vuren overeen, maar er wordt nog regelmatig gevochten. De overeenkomst werd uitonderhandeld door Rusland, een belangrijke bondgenoot van president Assad, en Turkije, dat rebellen in het noorden van Syrië steunt.

De Syrische burgeroorlog heeft sinds 2011 naar schatting 370.000 levens gekost.