Provinciale staten

FVD doet niet meer mee aan formatie-overleg in Zeeland

Forum voor Democratie (FVD) is uitgesloten van de formatiebesprekingen voor het provinciebestuur van Zeeland. ‘Preformateur’ Ad Schenk (CDA) concludeerde vrijdag na een week van gesprekken dat de inhoudelijke en ideologische verschillen tussen FVD en de andere partijen te groot zijn. De coalitieonderhandelingen worden nu voortgezet door CDA, SGP, VVD en PvdA.

Klimaat is daarbij volgens schenk een „zeer prominente factor”. Zo is FVD in tegenstelling tot PvdA, VVD, CDA en SGP zeer kritisch over het plaatsen van windmolens. Andere problemen die preformateur Schenk voorziet zijn de „wezenlijk andere kijk op de rol van het provinciebestuur” van de partij en het feit dat FVD over veel onderwerpen simpelweg nog geen standpunten heeft geformuleerd. Hij benadrukt dat een coalitie met de lokale afdeling van Thierry Baudets partij niet onmogelijk zou zijn, maar wel een „langdurige en complexe” formatie zou opleveren met „serieuze afbreukrisico’s voor alle partijen”.

Ondanks de winst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten lijkt het erop dat FVD in de meeste provinciebesturen geen plek krijgt. Alleen in Overijssel, Zuid-Holland, Flevoland en Limburg kan Forum nog in de coalitie komen. In veel andere provincies was het klimaat een breekpunt.