Opinie

Paasvuurtjes

Youp

Of ik voor de Notre-Dame gestort heb? Ja! In stilte uiteraard. Ik heb mijn boekhouder slechts een miljoen laten overmaken, maar hang dat niet aan de grote kerkklok. Hoop wel dat het genoeg is om ooit, zonder al te lang lullen met de portier, in de hemel te komen. Of ligt de grens daar op 100 miljoen? Dan heb ik pech. Verder heb ik geen voorwaarden aan mijn gift gesteld. Ik heb ze wel een tip gegeven. Dat ze voortaan iets betere werklui moeten inhuren. Dat we met die dronken Polen vaker gezeik hebben.

Volgens mij ben ik trouwens de enige BN’er die deze week niet openlijk in shock was door het historische fikkie. Ik was als lichtstadtoerist ook uit balans, maar ik heb niet zo heftig gereageerd als de diep geëmotioneerde Chazia Mourali die haar oorsprong en de plek waar ze de katholieke mystiek heeft ontdekt in vlammen op zag gaan. Ik was Chazia eerlijk gezegd helemaal vergeten, maar ik ben blij dat ze nog leeft. Toch lekker dat er in de gloed van zo’n brandje totaal vergeten gezichten weer opdoemen.

Het vrolijkst werd ik van televisiekok Rudolph van Veen die snel een fotootje van zichzelf voor de beroemde kerk had gepost. Alleen de verkeerde tempel. De Sacré-Coeur in plaats van de Notre-Dame. Wat maakt het uit? Als de lieverd de spruitjes maar van de frambozen kan onderscheiden. Anders krijg je wel hele vieze toetjes.

Maar ik leefde deze week eigenlijk alleen maar in het licht van één vreugdevuurtje en dat was het Ajax-feestje in de kwartfinale van de Champions League. Niet de Notre-Dame, maar De Oude Dame uit Turijn werd met mooi voetbal van de mat gekieteld. Voetbal zoals god en Cruijff het bedoeld hebben. Leuke Amsterdamse gozers die je alles gunt. En als supporter ben ik alle chagrijn totaal vergeten. Ook ik vond Ten Hag in het begin een rare Twentse tuinkabouter en die Overmars een zuinige krent, maar ik neem alles terug. Daarbij heeft Mark met zijn schitterende buikschuiver alles goed gemaakt. Alleen moeten de Amsterdammers nu niet al te optimistisch zijn. De rondvaartboot is volgens mij al aan het proefvaren, maar we zijn er nog niet. Eerst naar Londen.

Woensdagochtend stroomde mijn mailbox vol. Uit alle hoeken en gaten kwamen de ‘mooiweersupporters’ om kaartjes bedelen. Opeens is iedereen weer voor mijn cluppie. Ze weten dat ik al jaren een paar stoeltjes in de Arena heb, maar die deel ik niet uit aan de tijdelijke meejuichers. Mijn kaartjes gaan naar de vrienden, die ook in de zwartste dagen meegingen naar verloren competitiewedstrijden tegen kansloze degradanten. Daarbij mogen ze als echte fans nog heel even genieten. Want volgend jaar is dit hele team verkocht aan de vette sjeiks die de Europese topclubs in hun bezit hebben. Daarom hebben die gefortuneerde theedoeken niets aan de Parijse kathedraal geschonken. Ze hebben een ander geloof. Profeet Matthijs de Ligt gaat namelijk voor alles. Net als Donny en Daley en Hakim en Nicolás en David en Dusan. Ajax is op dit moment een kathedraal waard. Een kathedraal vol godenzonen! En iedereen: alle geluk is tijdelijk! En daar putten Eindhoven en Rotterdam troost uit.

Ondertussen lees ik dat het nationale klimaatvuurtje lekker verder is opgepord. Thierry heeft de Zweedse klimaatpuber Greta Thunberg geschoffeerd en links is daarom heel boos. Dom. Niet reageren. Dat meisje is twintig keer slimmer dan de boreale luchtverplaatser en heeft gewoon gelijk. Als er over veertig jaar een verdwaalde ijsbeer hongerig aan de koelkast van Thierry staat te snuffelen, zal hij nog wel eens aan het meisje denken. Dan is Thierry 76. Ik hoop wel dat hij dan scherper is dan zijn huidige kompaan Theo Hiddema nu. Die hoorde ik onlangs op de radio in Met het oog op morgen de betreurde Anne Faber binnen vijf minuten tweemaal Anne Frank noemen. Is dat wat de leider van het Forum bedoelt met het belabberde niveau van de Nederlandse politici? Dan ben ik het zowaar voor het eerst heel erg met hem eens.