Opnieuw escalatie bij gele hesjes Parijs, bijna 200 arrestaties

Er zijn weer meer betogers op de been dan de afgelopen weken. Veel gele hesjes zijn verbolgen over de miljoenen euro’s die gedoneerd zijn voor de Notre-Dame.

Een confrontatie tussen de politie en gele hesjes zaterdag in Parijs.
Een confrontatie tussen de politie en gele hesjes zaterdag in Parijs. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

In Parijs is zaterdag opnieuw een protest van de zogenoemde gele hesjes uit de hand gelopen. Demonstranten en politieagenten raakten slaags terwijl auto’s, motorfietsen en vuilnisbakken in brand werden gestoken. Dat melden internationale persbureaus. Er zijn 189 aanhoudingen verricht, meldt Le Monde op basis van politie-informatie.

Het aantal demonstranten in de hoofdstad - bijna 7.000, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken - is circa twee keer zo hoog als vorige week. Dat heeft vooral te maken met de nasleep van de brand in de Notre-Dame. De gele hesjes vinden het moeilijk te verteren dat er voor de verbrande kathedraal al bijna een miljard euro beschikbaar is gesteld door rijken en bedrijven. „Alles voor de Notre-Dame, niets voor de misérables”, was zaterdag onder meer op de borden van de betogers te lezen.

Door de Notre-Dame-brand afgelopen maandag zag president Emmanuel Macron zich ook gedwongen een toespraak over de gele hesjes uit te stellen. Hij zou in zijn speech maatregelen aankondigen om de protestbeweging tegemoet te komen. Nu staat de rede gepland voor komende donderdag.

Extra waakzaam

De ongeregeldheden vonden zaterdag plaats bij een protestmars naar het Place de la République, waarin enige duizenden betogers meeliepen. De politie schoot traangas af op de demonstranten nadat er een paar brandjes waren gesticht. Ook op andere plekken in de stad zijn er protesten. Die verlopen vooralsnog vreedzaam.

Frankrijk kwam deze week samen door de brand in de Notre-Dame. Maar voor hoe lang? En waarom?

In Parijs waren de autoriteiten zaterdag ook voor het begin van de gelehesjesdemonstraties al extra waakzaam. Inlichtingendiensten hadden signalen ontvangen waaruit zou blijken dat een harde kern van 1.500 à 2.000 radicale gele hesjes erop uit was chaos te zaaien in de stad. Delen van het metronetwerk zijn uit voorzorg gesloten. Ook zijn er in heel Frankrijk 60.000 extra politieagenten ingezet.

De gelehesjesprotesten, die elke zaterdag worden georganiseerd, zijn inmiddels aan hun 23ste editie toe. Aanvankelijk kwamen er honderdduizenden Fransen af op de protesten tegen de hoge kosten voor levensonderhoud en tegen de regering-Macron. Eind vorig jaar kwam het meerdere keren tot hevige rellen in Parijs. De laatste maanden werd de opkomst geringer en nam ook het geweld af. Op 16 maart kwam het niettemin toch weer tot een flinke uitbarsting: ruim honderd Parijs winkels werden toen geplunderd. 237 mensen werden gearresteerd.