Moeizame zege van Ajax op FC Groningen

Invaller Klaas-Jan Huntelaar maakte in de 78ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ajax viert een goal van Klaas Jan Huntelaar zaterdag tegen FC Groningen.
Ajax viert een goal van Klaas Jan Huntelaar zaterdag tegen FC Groningen. Foto ANP

Klaas-Jan Huntelaar heeft Ajax aan een zwaarbevochten uitzege bij FC Groningen geholpen. De ingevallen aanvaller tekende in de 78ste minuut voor het enige doelpunt van een vermakelijke wedstrijd (0-1).

Huntelaar was na zijn doelpunt uitzinnig van vreugde en trok zijn shirt uit. Dat had de ervaren spits beter niet kunnen doen. Hij kreeg daarvoor een gele kaart en moest vijf minuten later van het veld toen hij na een duel mer Samir Memisevic opnieuw werd bestraft door scheidsrechter Dennis Higler. In een hectische slotfase voorkwam doelman André Onana met een geweldige reflex dat Ajax-huurling Kaj Sierhuis gelijkmaakte.

Door de nipte zege heeft Ajax de regie over de landstitel in eigen hand gehouden, met een voorsprong van drie punten. De regerend kampioen uit Eindhoven neemt het zondag voor eigen publiek op tegen ADO De Haag. Het verschil in doelsaldo is momenteel dertien treffers in het voordeel van Ajax.

Na zeven gewonnen thuisduels op rij bezorgde FC Groningen voor eigen publiek ook Ajax problemen. De thuisploeg had zich voorgenomen de rode loper niet uit te rollen voor de kersverse halve finalist van de Champions League. FC Groningen knokte zich in duels en schuwde het ook niet om af en toe een overtreding te maken. De spelers van Erik ten Hag raakten al snel geïrriteerd van het fysieke verweer dat ze kregen. Ze lieten scheidsrechter Higler herhaaldelijk weten dat hij wel heel veel door de vingers zag.

Weinig kansen

Met Dusan Tadic weer centraal in de aanval kreeg Ajax voor rust niet veel kansen. De bezoekers hadden wel op voorsprong kunnen komen. Matthijs de Ligt kopte op de paal en Joël Veltman scoorde niet omdat keeper Sergio Padt zich met alles wat hij had voor de bal gooide. Ludovit Reis was vlak voor het rustsignaal namens FC Groningen dichtbij de openingstreffer. De middenvelder schoot rakelings naast.

Nog groter was de kans die Ritsu Doan in de 55ste minuut creëerde. De Japanner werkte zich door defensie van Ajax maar faalde vervolgens voor open doel. FC Groningen kon zo gevaarlijk worden omdat de bezoekers steeds meer risico te namen. Trainer Ten Hag bracht na een uur Huntelaar en vervolgens ook nog Kasper Dolberg. Huntelaar, teruggekomen naar Ajax om nog een keer kampioen te worden, zorgde in de 78ste minuut voor opluchting in het Amsterdamse kamp.

Van Persie schenkt Feynoord winst

Feyenoord heeft de derde plaats in de eredivisie zo goed als zeker veilig gesteld. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst versloeg AZ in De Kuip met 2-1 en sloeg daardoor een gat van zeven punten met de Alkmaarse nummer vier van de ranglijst. Robin van Persie schonk Feyenoord de winst met zijn zestiende treffer van het seizoen.

Zo gaan de Rotterdammers een teleurstellend seizoen naar alle waarschijnlijkheid toch nog afsluiten met rechtstreekse kwalificatie voor de Europa League. Na het vroege afhaken in de titelstrijd en de uitschakeling door Ajax in de halve finales van het bekertoernooi, was dat het enige doel dat Feyenoord nog had.

Enkele weken geleden moest Feyenoord de derde plek afstaan aan AZ, maar vanaf dat moment gingen de Alkmaarders tobben. Met vooraf een verschil van vier punten telde voor de ploeg van trainer John van den Brom dan ook alleen de winst in De Kuip. Van den Brom liet Albert Gudmundsson na diens twee doelpunten vorige week als invaller tegen ADO Den Haag (2-3) starten. Fredrik Midtsjø bleek kort voor de aftrap toch niet fit genoeg om te spelen, waardoor Stijn Wuytens aan de aftrap stond.

Fysieke problemen

Bij Feyenoord keerde Van Persie na wat fysieke problemen terug in de ploeg, op de plek van de geschorste spits Nicolai Jørgensen. De 35-jarige aanvoerder was na een kwartier dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot uit de draai werd van de lijn gehaald door Jonas Svensson. Een minuut later schoot Mats Seuntjens de bal aan de andere kant van het veld net naast.

Juist in de fase dat Feyenoord de overhand kreeg, met kansen voor Van Persie en Sam Larsson, opende AZ de score. Na een aanval over veel schijven werkte Seuntjens een voorzet van Adam Maher met zijn heup achter doelman Kenneth Vermeer, die werd verrast door de manier waarop de AZ-aanvaller de bal raakte. Feyenoord wist zich in de tweede helft echter op te richten. Linksback Tyrell Malacia knalde na vijftig minuten van net buiten het zestienmetergebied de gelijkmaker binnen (1-1). Wie anders dan Van Persie schonk zijn ploeg de winst. De aanvaller tikte in de 68ste minuut een voorzet van de ingevallen Jeremiah St. Juste langs keeper Marco Bizot: 2-1. (ANP)