Miljoenen aan contant geld gevonden in huis Omar al-Bashir

Het zou gaan om 351.000 dollar, 6,7 miljoen euro en 5 miljoen Soedanese pond.

In het huis van de afgezette president Omar Al-Bashir is voor miljoenen aan contact geld gevonden.
In het huis van de afgezette president Omar Al-Bashir is voor miljoenen aan contact geld gevonden. Foto Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters

In het huis van de Soedanese ex-president Omar al-Bashir is voor vele miljoenen euros aan contant geld gevonden. Het van corruptie beschuldigde staatshoofd werd eerder deze maand door het leger afgezet en onder huisarrest geplaatst.

NRC sprak met Radio Dabanga over de revolutie in Soedan: ‘De man die nu komt, is nog erger’

Het Soedanese radiostation Dabanga - dat vanuit Nederland opereert - meldde vrijdag dat beslag was gelegd op een „aanzienlijke hoeveelheid” geld die gevonden was in het huis van Bashir in de hoofdstad Khartoum. Persbureau Reuters schrijft zaterdag dat het gaat om 351.000 dollar, 6,7 miljoen euro en 5 miljoen Soedanese pond (ongeveer 93.000 euro). Het geld zou opgeslagen zijn geweest in graanzakken.

Volgens een bron binnen Soedanese justitie doet een openbaar aanklager onderzoek naar mogelijk witwassen door Bashir. De oud-president zou ondervraagd gaan worden en ook zouden twee van zijn broers inmiddels zijn opgepakt.

Bashir wordt al gezocht door het internationaal strafhof in Den Haag voor zijn rol in de genocide in Darfur in 2003. Bashir was dertig jaar aan de macht, maar werd op 11 april afgezet door het leger na maandenlange protesten tegen zijn bewind.

De Soedanese autoriteiten hebben zaterdagavond ook meerdere kopstukken van de voormalige regeringspartij NCP opgepakt. Een woordvoerder van de politieke partij zegt dat het gaat om onder anderen voorzitter Ahmed Haroun en de plaatsvervanger van de afgezette president, Ali Osman Taha. Verder zouden oud-parlementsvoorzitter Ahmed Ibrahim al-Taher en Al-Zubair Ahmed Hassan, secretaris-generaal van de Islamitische Beweging, zijn gearresteerd.

Corruptieonderzoeken

De Soedanese minister van Justitie Al-Walid Sayed Ahmed maakte eerder op zaterdag bekend dat hij een aparte overkoepelende commissie aan gaat stellen die alle corruptieonderzoeken moet gaan overzien, meldt het persbureau SUNA. Het Soedanese leger beloofde begin deze week commissies te benoemen die corruptie onder Bashir in kaart moeten gaan brengen.

In de tussentijd gaan protesten in het centrum van Khartoum nog altijd door. Demonstranten vrezen dat het leger straks de macht niet af wil staan. De militaire raad van Soedan heeft belooft dat een premier verkozen zal worden om het land te regeren.

Lees ook: De betogers gaan pas weg als de militairen hun macht opgeven