Kosovo haalt 110 personen uit Syrië, inclusief 4 jihadisten

Sinds het zelfverklaarde kalifaat opgerold is, worstelen landen wereldwijd met wat ze moeten doen met Syriëgangers. Kosovo wil ze allemaal terughalen en vervolgen.

Vrouwen en kinderen op de binnenplaats van het detentiecentrum in Kosovo waar ze werden opgevangen na aankomst uit Syrië zaterdag.
Vrouwen en kinderen op de binnenplaats van het detentiecentrum in Kosovo waar ze werden opgevangen na aankomst uit Syrië zaterdag. Foto Valdrin Xhemaj/EPA

Kosovo heeft zaterdag 110 mensen uit Syrië teruggehaald, inclusief 4 jihadisten en 74 kinderen. Sinds het zelfverklaarde kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat (IS) opgerold is, worstelen landen wereldwijd met wat ze moeten doen met jihadisten en families die in de regio vastzitten. Kosovo is van plan al zijn burgers over te vliegen en IS-gangers thuis te vervolgen.

Lees ook: In het kamp voor IS-families is de sfeer grimmig

De vier jihadisten werden direct aangehouden en kunnen een strafzaak verwachten. In 2015 nam Kosovo een wet aan waarmee het vechten in buitenlandse conflicten strafbaar werd gemaakt. Daarvoor staat een celstraf tot vijftien jaar.

„We kunnen het niet toestaan dat onze burgers een dreiging vormen voor het Westen en onze bondgenoten”, zei de Kosovaarse minister van Justitie Abelard Tahiri in een reactie zaterdag volgens persbureau Reuters. In totaal zouden zo’n negentig Kosovaren nog in de regio zitten, onder wie dertig jihadisten.

Hulp van VS

Kosovo kreeg hulp van de VS bij het terughalen van de groep. Vermoedelijk zijn ze met een Amerikaans vliegtuig teruggebracht, hoewel Washington dat niet wil bevestigen.

De VS juichen het initiatief van Kosovo toe. „Een belangrijk voorbeeld dat alle leden van de coalitie tegen IS zouden moeten volgen”, zei de Amerikaanse ambassade in een reactie.

De vrouwen en kinderen in de groep, onder wie negen minderjarigen zonder ouders, werden bij aankomst op het vliegveld in twee bussen weggebracht. Meer dan driehonderd Kosovaren besloten vanaf 2012 naar het kalifaat af te reizen. Zeventig jihadisten uit de Balkanstaat kwamen om het leven.

Kosovo verklaarde in 2008 de onafhankelijkheid van Servië. 90 procent van de bevolking is moslim.