Klimaatactivisme

Klimaatblokkades in Parijs bij Total, Société Générale en EDF

Franse bedrijven waren vrijdag doelwit van klimaatactivisten. In totaal circa 2.000 demonstranten blokkeerden in Parijs de toegang tot de hoofdkantoren van de Franse bank Société Générale, staatsenergiebedrijf EDF en olieconcern Total. Ook bij het ministerie van milieu vond een blokkade plaats. Volgens de demonstranten van verschillende milieuorganisaties „hadden ze genoeg van klimaatmarsen”. Sommige klimaatactivisten hadden zich met tape aan elkaar geplakt, of hadden zichzelf aan palen geketend. Bij het hoofdkantoor van Total spoot de politie traangas naar de demonstranten, nadat er een raam was vernield. Een woordvoerder van staatsenergiebedrijf EDF, dat vooral kerncentrales en waterkrachtcentrales bezit, wierp tegen dat de stroom die het opwekt grotendeels CO2-vrij is. (NRC)