Juventus verovert 35ste landstitel

Het is al het achtste kampioenschap in de Serie A op een rij voor de ‘Oude Dame’.

Cristiano Ronaldo viert met zijn teamgenoten van Juventus het eigen goal van Fiorentina zaterdag.
Cristiano Ronaldo viert met zijn teamgenoten van Juventus het eigen goal van Fiorentina zaterdag. Foto Alessandro di Marco/EPA

Juventus heeft voor de 35ste keer de Italiaanse landstitel veroverd. Juve won voor eigen publiek met 2-1 van Fiorentina en is daardoor niet meer te achterhalen door achtervolger Napoli. Het is al het achtste kampioenschap in de Serie A op een rij voor de ‘Oude Dame’.

Tussen de twee Champions League-duels met Ajax in had Juventus al op eigen kracht de ‘Scudetto’ kunnen pakken. Een puntje was voldoende bij SPAL, maar met een veredeld B-elftal verloor de ploeg van Massimiliano Allegri. Ajax ging vervolgens ten koste van Juventus door naar de halve finales.

Door de grote voorsprong was het nationale kampioenschap een kwestie van tijd. Met sterspeler Cristiano Ronaldo, die niet scoorde, stelde Juventus zaterdag de titel veilig met nog vijf wedstrijden voor de boeg.

Fiorentina liet Juve nog even schrikken door na vijf minuten via de Serviër Nikola Milenkovic op voorsprong te komen. Even later werd zelfs de paal geraakt van het doel waarin Wojciech Szczesny stond te keepen.

De Braziliaan Alex Sandro was daarna verantwoordelijk dat het benodigde gelijkspel op het scorebord stond. Het werden uiteindelijk drie punten door een eigen doelpunt van de Argentijn Germán Pezzella, die de bal na een voorzet van Ronaldo tegen zijn been kreeg en in het doel zag gaan.

De 34-jarige Ronaldo werd gehaald voor het winnen van de Champions League maar is nu de eerste speler die kampioen werd in de hoogste voetballiga’s van Engeland (Manchester United), Spanje (Real Madrid) en Italië. (ANP)