‘Italiaanse spijtoptant verklaart over Amsterdamse onderwereld’

Giuseppe T. zou belastende verklaringen hebben afgelegd over tientallen spelers van Nederlandse, Albanese, Turkse, Italiaanse en Colombiaanse afkomst.

Een onderschepte lading cocaïne in de haven van Rotterdam.
Een onderschepte lading cocaïne in de haven van Rotterdam. Foto OM Rotterdam/ANP

Een Italiaanse crimineel heeft verklaringen afgelegd over tientallen kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld. Dat meldt het AD zaterdag. De bekentenissen van Giuseppe T. zouden door het OM in drie strafrechtelijke onderzoeken worden gebruikt.

De politie verhoorde T. vorig jaar meerdere keren. De Italiaan krijgt in ruil voor zijn verklaringen strafvermindering. Volgens het AD heeft T. met zijn verklaringen informatie over tientallen betrokkenen gegeven. Vooral het feit dat T. veel bijnamen kent, zou van waarde zijn geweest: veel kopstukken verschuilen zich achter aliassen zodat de politie hun identiteit niet kan achterhalen.

De Italiaan zou tussen 2003 en 2015 als transporteur gewerkt hebben van grote partijen cocaïne, die van Colombia naar de Rotterdamse haven werden vervoerd. Hij werkte voor verschillende kopstukken in de Amsterdamse cocaïnehandel. Ook zou hij drugs hebben ingekocht voor de ‘Ndrangheta, de Calabrese maffia-organisatie die wereldwijd vertakkingen heeft.