Inspectie sociale zaken

Openbaarmaking helpt niet tegen misstanden rond loon

Het openbaar maken van de namen van bedrijven die door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op de vingers zijn getikt, is niet effectief. Bedrijven die wetten rond het betalen van bijvoorbeeld het minimumloon of vakantietoeslag hebben overtreden, zeggen dat zij hun werkwijze vrijwel nooit veranderen als de inspectie hun naam openbaar heeft gemaakt. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureaus SEO en Bureau Bartels, in opdracht van het ministerie van SZW. De website van Inspectie SZW waarop de namen staan van bedrijven die de regels overtreden, is een maatregel van de in 2015 ingevoerde ‘Wet aanpak schijnconstructies’. De wet moest een eind maken aan de uitbuiting van onder meer Oost-Europese werknemers. (NRC)