Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Nu voor de katholieken na veertig dagen het vasten is afgelopen, is dit paasweekeinde een goed moment om de wijnpost met u te delen. De bijlage Leven had een vrolijke wijnspecial (13/4), met daarin onder meer de 100 beste supermarktwijnen uit De Grote Hamersma, en sommige lezers hadden moeite die beker leeg te drinken.

Ook al hield Harold Hamersma een pleidooi voor minder drinken, F. van Tongeren uit Paterswolde ergerde zich evengoed aan alle aandacht voor wijn: „Wanneer wordt alcohol eens net zo beoordeeld als roken?” Caroline Reineke attendeert ons op het feit dat alcoholgebruik „de Nederlandse samenleving zo’n 2,3 tot 2,9 miljard euro per jaar” kost. Een lezer die twee keer borstkanker heeft gehad, had graag meer aandacht gezien voor het verband tussen alcohol, oestrogenen en borstkanker. Ze was onder behandeling van „de beste professoren in Nederland”, maar niemand had haar daar ooit op gewezen. „Integendeel, wanneer uit de bloedtest bleek dat mijn leverfunctie enigszins was aangetast, werd mij lachend gezegd dat dit aan mijn bourgondische levensstijl werd toegeschreven.”

Zintuigfysioloog Dr. J.S. du Pont, tevens „commandeur in de Commanderie du Bontemps de Médoc et des Graves”, is een liefhebber. Hij is Hamersma dankbaar voor zijn „heidens monnikenwerk” – ook al zou deze wijnschrijver qua leeftijd volgens hem over zijn „organoleptisch hoogtepunt” heen zijn. Du Pont is aan het rekenen geslagen. Om 8.000 wijnen te testen zou Hamersma volgens hem 1.000 dagen nodig hebben: om „papillen en reuksensoren te laten afkoelen” zou tussen elke wijn 5 minuten rust moeten zitten en een wijntester zou maar 2 uur per dag in „topconditie” kunnen zijn.

Tot slot de brief van hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel, met een voor sommigen wellicht zure afdronk. Hij reageert op het lunchinterview met hoogleraar psychologie en wijnkenner Ap Dijksterhuis (waarbij in totaal zeven glazen werden gedronken). In tegenstelling tot wat Dijksterhuis beweert is er volgens Stigchel „geen causaal verband tussen alcoholgebruik en geluk”.

, chef Opinie