Dertien doden na schietpartij in Mexicaanse bar

Het is de dodelijkste schietpartij in Mexico sinds december, toen Andrés Manuel López Obrador president werd. Hij bezwoer in de campagne een einde te maken aan dit soort geweld.

Familieleden zoeken troost na de schietpartij in de bar, waarbij dertien doden vielen.
Familieleden zoeken troost na de schietpartij in de bar, waarbij dertien doden vielen. Foto Angel Hernandez/Reuters

Bij een schietpartij in een bar in de Mexicaanse stad Minatitlan zijn vrijdagavond (lokale tijd) dertien doden gevallen, zo bevestigen de Mexicaanse autoriteiten aan persbureau Reuters. Onbekenden drongen ‘s avonds een bar binnen en openden het vuur. Naast de doden raakten daarbij vier anderen gewond. Het motief is nog onduidelijk.

In de bar werd op het moment van de schietpartij een familiefeest gevierd. De gemaskerde schutters zeiden op zoek te zijn naar een man — een horeca-ondernemer in de stad — waarop zij begonnen te schieten op de aanwezigen. Onder de doden zijn zeven mannen, vijf vrouwen en een kind. Het is niet bekend of de gezochte man ook de eigenaar was van de bar waar de moordpartij plaatsvond.

Tekst gaat verder onder foto’s

Bendegeweld en corruptie

Minatitlan ligt in de olierijke staat Veracruz, aan de Golf van Mexico. Een van Mexico’s grootste olieraffinaderijen ligt vlakbij de stad. Veracruz staat bekend om politieke corruptie en geweld door drugsbendes. De bendes Las Zetas en Jalisco Nueva Generación vechten er een strijd om de macht uit. Het is dit soort geweld dat Obrador in zijn verkiezingscampagne beloofde te beëindigen. Hij werd in december beëdigd.

Sinds 2006 vielen door geweld in Mexico zeker 200.000 doden. Vorig jaar piekte het aantal moorden — er werden ruim 33.000 moordonderzoeken gestart — en sindsdien is het aantal moorden volgens officiële cijfers hoog gebleven. Volgens een eerder gepubliceerd schema zal Obrador zondag Veracruz bezoeken. Het is niet duidelijk of dit nog doorgaat na het schietincident.

Lees ook: kan de nieuwe Mexicaanse president het land wel verzoenen?