Aanslagplegers Telegraafgebouw ook in onderzoek PGP-handelaar

De verdachten komen naar voren in een eerder onderzoek naar Danny M., die PGP-telefoons aan criminelen verkocht.

Beeld van de ravage die ontstond, nadat een bestelbusje de voorgevel van het Telegraafgebouw inreed en in brand werd gestoken.
Beeld van de ravage die ontstond, nadat een bestelbusje de voorgevel van het Telegraafgebouw inreed en in brand werd gestoken. Foto Koen van Weel/ANP

Zeker twee verdachten die vastzitten omdat zij betrokken zouden zijn bij de aanslag op het Telegraafgebouw, zijn ook in beeld in een ander, eerder onderzoek. Dat meldt de krant zaterdag.

De twee verdachten zouden nog voor de aanslag gezien zijn bij het huis van Danny M., de voormalige directeur van Ennetcom, het bedrijf dat PGP-telefoons levert. Deze toestellen zijn populair onder criminelen, omdat je er versleutelde berichten mee kunt versturen.

Danny M. verkocht deze toestellen aan criminelen. Toen de politie hem aanhield, konden vele duizenden berichten ontsleuteld worden. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat twee verdachten van het onderzoek naar de aanslag betrokken zijn bij de zaak van de PGP-telefoons.

Transportbusje met brandbare vloeistof

Op 26 juni vorig jaar ramde een busje de gevel van het Telegraafgebouw. In de laadruimte stonden enkele vaten met brandbare vloeistof, die door de bestuurder werden ontstoken. Bij de brand werd schade aan het pand veroorzaakt, maar raakte niemand gewond.

Vrijdag verlengde de rechter het voorarrest van vijf verdachten in de zaak. Een zesde man werd door de rechtbank in vrijheid gesteld, maar hij blijft nog wel verdachte. Daarnaast werd bekend dat drie van hen ook worden verdacht van autodiefstal.