Voltallige regering in Mali stapt op na etnisch gemotiveerd geweld

Mali

Soumeylou Boubeye Maiga.
Soumeylou Boubeye Maiga. Foto Michele Cattani/AFP

De voltallige regering van Mali is donderdag opgestapt. Premier Soumeylou Boubeye Maiga heeft niet gezegd waarom, maar vermoedelijk heeft het te maken met een motie van wantrouwen waarover deze week in het parlement werd overlegd. Het parlement verwijt de regering gebrek aan daadkracht na slachtpartijen in de dorpen Ogossagou en Welingara vier weken geleden.

Die aanvallen waren de dodelijkste van de afgelopen tijd. Zeker 160 mensen, onder wie kinderen en zwangere vrouwen, kwamen daarbij om. De autoriteiten hebben vijf mannen gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid. Maar ondanks beloftes van president en premier is het nog niet gelukt om de militanten te ontwapenen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanval.

Mali kampt al geruime tijd met toenemend etnisch en jihadistisch gemotiveerd geweld. Volgens Human Rights Watch zetten aan Al-Qaeda en IS gelieerde terreurgroepen volken tegen elkaar op. (Reuters)