KNVB vreesde witwassen bij Den Bosch

De overname van FC Den Bosch door de Georgiër Kakhi Jordania is niet doorgegaan omdat er diverse signalen waren van witwasrisico’s. Dat concludeert de licentiecommissie van de KNVB in documenten die NRC heeft ingezien.

Er zijn geen harde bewijzen voor risico’s op witwassen gevonden, maar de licentiecommissie stelt vraagtekens bij onder meer de jonge leeftijd van Jordania, het gebrek aan ervaring in de leiding van zijn bedrijf Oil Energy Group (OEG) en het feit dat zijn bedrijfsomzet in twee jaar tijd van 1,8 naar 216 miljoen euro is gegroeid.

De overname van de eerstedivisieclub door Jordania (24) speelt al sinds de zomer van 2018. Jordania wil 99,9 procent van de aandelen overnemen en zou al tussen de twee en drie miljoen euro in de club hebben geïnvesteerd. Sinds vorig jaar moet de KNVB clubs vooraf toestemming geven als een persoon grote zeggenschap wil krijgen in een club. De licentiecommissie betaald voetbal, bestaande uit juristen en financiële experts, voert die controle uit. Op 29 maart liet de licentiecommissie aan FC Den Bosch weten dat zij de overname afkeurde.

FC Den Bosch vindt het onbegrijpelijk. Clubadvocaat Danny Snijders stelt dat de beslissing is gebaseerd op observaties die „niet relevant” zijn. „De vraag van de KNVB was of het geld van Jordania een illegale herkomst heeft. Daar is niets van gebleken.” De club heeft beroep aangetekend tegen de beslissing.

Reconstructie pagina E10-11