Vliegende eekhoorn licht roze op

Oh, dier Een Noord-Amerikaanse vliegende eekhoorn lichtte roze op in het licht van een uv-lamp.

In mei 2017 liep Jonathan Martin (Northland College, Wisconsin) in een bos met een uv-lamp, op zoek naar fluorescerende planten, paddestoelen, korstmos en kikkers.

De Noord-Amerikaanse vliegende eekhoorn die hij in zijn lichtstraal kreeg, lichtte tot zijn verbazing roze op. In het artikel dat hij er onlangs met collega’s over publiceerde (Journal of Mammology) heet dit de initial opportunistic observation. De biologen schenen daarna nog uv-licht op ruim honderd eekhoornvachten uit musea; alleen die van vliegende eekhoorns fluoresceerden. Misschien communiceren deze schemer- en nachtdieren zo. Of proberen ze te lijken op de uilen die hen bejagen en ook een fluorescerende buik hebben. In zoogdieren was vachtfluorescentie slechts bekend van buidelratten.